Blog

Rejtőzködő immunológiai oka is lehet a habituális vetélésnek

Rejtőzködő immunológiai oka is lehet a habituális vetélésnek

Elveszíteni egy magzatot nagy fájdalmat jelent. Egy vetélést még általában természetesnek tekint az orvostudomány, kettő fölött azonban érdemes kivizsgálni a lehetséges okokat. A habituális vetélés hatterében számos probléma állhat. Előző cikkünkben Dr. Tóth Alexandra az ilyenkor elvégzendő első vizsgálatokról beszélt, az immunológiai okokat Dr. Hemelein Rita mutatja be.

Vetéléshez vezethet az antifoszfolipid szindróma

Ha a habituális vetélés hátterében immunológiai ok áll, a babák elvesztéséért az antifoszfolipid szindróma felel. Ez egy olyan állapot, amelynek során az érfalon lévő molekulákkal szemben tévedésből ellenanyagot képez a szervezet. Ez trombotikus eseményekhez, például trombózishoz, embóliához vagy stroke-hoz, és szülészeti komplikációkhoz, ezen belül leggyakrabban vetéléshez vezethet.

– Számos antifoszfolipid antitest létezik, akad, ami gyakrabban és olyan is, ami ritkábban fordul elő. Sűrűbben találkozunk cardiolipin, illetve béta-2-glycoprotein ellenes antitestekkel, és ritkábban az annexin V, phosphatidil serin, illetve prothrombin ellenes antitestekkel. Bár nem ismerjük túl régóta ezt a betegséget, szerencsére ma már széles skálán tudjuk vizsgálni az egyes antitestek jelenlétét, így a ritkább fajták is felfedezhetők. Véralvadási vizsgálatkor ráadásul az úgynevezett lupus anticoagulans jelenléte is felhívhatja a figyelmet a kórképre – mondja Dr. Hemelein Rita. Hozzáteszi, fiatal korban általában akkor derül fény a betegségre, ha valaki „nem provokált” trombotikus eseményen esik át, azaz váratlanul, nem műtét vagy például egy hosszú utazás következtében lépnek fel nála tünetek. De akkor is érdemes vizsgálatot kérni, ha valaki többször esik át vetélésen, hiszen sokszor ez az egyetlen jele a betegségnek.

A genetikai hajlam is meghatározó

Mivel immunbetegségről van szó, érdemes beszélnünk a genetikai háttérről is. – Születünk bizonyos hajlammal, de az, hogy végül tényleg kialakul-e nálunk a betegség, nagyon sok mindentől függ. Ezért lehetséges az, hogy valaki túl van már egy, vagy akár több egészséges terhességen is, a későbbiekben mégis vetélésekkel küzd, amelyeknek a hatterében immunológiai ok, antifoszfolipid szindróma áll – avat be a szakember.

– A diagnózis felállításához a vetélés vagy a trombotikus esemény után két vérvételre is szükség van. Mivel antifoszfolipid szindróma bizonyos vírusos megbetegedések kapcsán átmeneti jelleggel is jelentkezhet, a vérvételek között 12 hét különbséggel kétszer is észlelni kell a betegségre utaló értékeket. Amennyiben ez megtörténik és felállítjuk a diagnózist, a betegre gyakran élethosszig tartó kezelés vár – folytatja.

Terhesség alatt is tart a terápia

– Ha csak nőgyógyászati szövődménye van a betegségnek, azaz nem lépett fel például trombózis, embólia vagy stroke, akkor a nemzetközi ajánlások azt javasolják, hogy kis dózisú aszpirinnel kezdjük a kezelést. Ha ez nem hat, akkor véralvadásgátló injekcióra váltunk, és ha ez sem bizonyul elegendőnek, akkor immunmoduláló kezelésbe kezdünk, de adhatunk szteroidot, legvégső esetben pedig intravénás immuglobulint (IVIG) is – mondja Dr. Hemelein Rita. Hozzáteszi, a kezelés a terhesség teljes ideje alatt tart, hiszen a hormonális változások már önmagukban is trombózisveszélyt jelentenek. A baba születése után még hat hétig biztosan folytatni kell a terápiát, gyermekágyon túl pedig az állapot súlyosságától függően szintén szükség lehet további gyógyszeres kezelésre.

– Ha a betegségre egy trombotikus esemény hívja fel a figyelmet, akkor rögtön terápiás dózisú véralvadásgátlóval kezdjük kezelni a beteget – folytatja. Ennek ma két hatékony formája létezik. Az egyik során a páciensnek napi két injekciót kell szúrnia magának, a másik során szájon át szedhető kumarinszármazékot kap. Utóbbi viszont egy esetleges terhesség során fejlődési rendellenességet okoz a babánál, így családtervezés során a kicsire nézve is teljesen biztonságos injekciós megoldást javasolják.

Fotó: Freepik.

Időpontot foglalok