Blog

PCOS mellett és niche után is jöhet a baba természetes úton

PCOS mellett és niche után is jöhet a baba természetes úton

Betegséggel élni sosem könnyű, a nőgyógyászati kórképeket ráadásul többnyire tabuként kezeljük, ezért az érintettek helyzete különösen nehéz. A termékenységet befolyásoló betegségek sokszor már kamaszkortól lelki teherként nehezednek a nőkre, előrevetítve a sikertelenség rémét. Pedig szerencsére pozitív történeteket is bőven hallhatunk. Ilyen kolléganőnk, Dr. Hemelein Rita története is, aki első alkalommal PCO-szindróma, második alkalommal niche mellett esett természetes úton teherbe.

Mi az a PCO-szindróma?

A policisztás ovárium szindróma egy összetett endokrin betegség, amely a hormonháztartás zavarával jár. Legjellemzőbb és legismertebb tünetei közé tartozik a vérzészavar, a ciszták a petefészekben, a bőrproblémák, a súlyproblémák, az inzulinrezisztencia, illetve a túlzott szőrösödés. Fontos azonban tudni, hogy a betegség tünetei közül nem feltétlenül jelentkezik minden az érintetteknél, viszont sokszor már serdülőkorban felállítható a diagnózis, ahogy az Dr. Hemelein Ritával is történt.

Ő 16 éves volt, amikor kiderült, PCOS-ben szenved. – Már vagy egy hónapja véreztem folyamatosan, de nem mertem szólni róla senkinek. Végül, amikor már annyira legyengültem, hogy a lábamon is alig bírtam megállni, elmondtam az anyukámnak, hogy baj van. Azonnal orvoshoz kerültem, és nem is váratott magára sokat a diagnózis – mesél a kezdetekről Rita. – Akkor még nem nagyon tudtam, mit is jelent pontosan ez a betegség. Gyógyszereket kaptam, hogy a vérzésem rendszeres legyen, havonta jártam a receptért, de fogamzásgátlót eleinte nem akartam szedni, hiszen nem éltem még nemi életet. Néhány hónap múlva behívott magához az orvosom, leültetett és elmagyarázta, hogy jobb megoldás lenne a fogamzásgátló, máskülönben talán egyáltalán nem lehet majd gyerekem – folytatja. Hozzáteszi, hogy tudja, sokan nem szeretnek nyíltan beszélni a betegségükről, de szerinte fontos, mert csak így dönthetjük le a káros tabukat.

Rossz eredmények után jó hír

Rita egy ritka PCOS alcsoporthoz tartozik, ugyanis inzulinrezisztenciával nem küzd, ezen kívül viszont végigkísérték az életét a betegség tipikus tünetei. Mindig is voltak súly- és hormonproblémái, de nem kerülte el a kopaszodás, valamint a vérzészavar sem.

– A férjemmel már az elején tudtuk, hogy szeretnénk gyereket, de nem lesz könnyű dolgunk. Az esküvőnkre sikerült nagyon jó formába kerülnöm, de aztán felpörgött a nyár, újra nőni kezdett a nyomás és ez meg is látszott a féléves próbálkozás után készült hormonprofilomon – mondja Rita. Az eredmények természetesen nem érintették túl jól, szóba került, hogy csak lombikprogram útján lehet babájuk, de a férje még tartotta benne a lelket. Szerencsére jól tette, a rossz eredmények ellenére, Rita már abban a hónapban várandós lett első kisfiukkal.

PCOS után császár, császár után niche


Rita szülés előtt első babájával, Danival a hasában.

– El sem akartam hinni, hogy ez tényleg velünk történik, hatalmas volt az örömünk! A PCO-m miatt azonban továbbra sem lélegezhettünk fel teljesen. Gyógyszert kellett szednem, ami rendkívül megviselte a szervezetemet, szó szerint minden kijött belőlem, szóval nem volt könnyű az első időszak – meséli Rita és hozzáteszi, nagyon szeretett volna természetes úton szülni, de a kisfia a 35. héten „farosba” fordult, így – mivel az első szülése volt – császármetszéssel segítették a világra.

Rita PCO-ja rendbe jött a szülés után, a ciklusa 28 napos lett, ám – bár már tervezték – úgy tűnt a második babára még biztosan várni kell, mivel a császármetszés miatt niche alakult ki Rita méhében.

Mi a niche?

A niche a császármetszés hegének elváltozása a méhfalon, hivatalos adatok szerint a császármetszésen átesett nők 45 százalékát érinti. Okozhat vérzészavarokat, megnehezítheti a teherbeesést, de másodlagos meddőséghez is vezethet. Diagnózisa után szerencsére műtéti úton eltávolítható.

Miután kiderült, hogy neki is van, Rita úgy gondolta, a második baba biztos nem érkezik majd könnyen. Nem is lepődhetett volna meg jobban, amikor fél év próbálkozás után újra pozitív terhességi tesztet produkált. Azon kívül, hogy babája egészséges legyen már csak egyet szeretett volna, természetes úton szülni. Úgy néz ki azonban, hogy ez most sem sikerül majd. Ettől függetlenül nem vesztette el a pozitivitását. Azt mondja, az ö történetének legnagyobb tanulsága az, hogy érdemes hinni a csodákban és hiába szeretnénk, nem irányíthatunk mindent, hiszen vannak dolgok, amikre nincs befolyásunk.

Időpontot foglalok