Blog

Jön a baba? - A lombik utolsó lépése, amikor kiderül sikeres volt-e a beültetés

Jön a baba? - A lombik utolsó lépése, amikor kiderül sikeres volt-e a beültetés

A lombikprogram lelkileg és fizikailag is nehéz folyamat. Sokszor hatalmas erő és kitartás kell hozzá, főként, ha nem első alkalommal vágtok bele. Sokat segíthet azonban, ha pontosan tudjátok, mi történik a program egyes állomásai során, ezért sorozatot indítottunk, amelynek utolsó részében azt mondjuk el, mi várható a beültetés után.

Dr. Tóth Alexandra a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember a hétrészes sorozatban mesélt már arról, mi történik az első és a második konzultáció során, elmondta, hogyan stimulálható a tüszőérés, hogyan zajlik a tüszőleszívás, mit kell tudni a megtermékenyítésről és hogyan kerül vissza az embrió a méhbe. Az ezután következő időszak, a lombikprogram utolsó lépése, a várakozásról szól.

Várakozás és kérdésözön

De vajon, mivel tesszük a legjobbat a beültetett embriónak? Hogyan vigyázzunk magunkra és rá? Egyáltalán mi történik közvetlenül a beültetés után? Dr. Tóth Alexandra megnyugtat, a terhesség nem betegség, ezért bár vannak szabályok, nem kell teljesen átrendezni az életünket.

– A transzfer után másfél órát kell pihenni és mehet is haza a páciens. Sokan kérdezik ilyenkor, hogy mit szabad és mit nem. Ez természetes! Mindenki szeretné a lehető legtöbbet megtenni a sikeres megtapadásért. Mi mégis azt szoktuk javasolni, hogy néhány kivételtől eltekintve, éljék úgy az életüket, ahogy eddig is – mondja.

Melyek ezek a kivételek?

  • Nehéz fizikai munkát nem javasolt végezni (A nagy bevásárlás is ide tartozik)
  • Házas életet élni sem tanácsos addig, amíg nem látható a megtapadt embrió.
  • Jó, ha az anya mellőzi kicsit a sportot. Az is fontos, hogy ne kezdjen olyan mozgásba, amit eddig nem próbált vagy csinált rendszeresen. (Ez utóbbi az egész várandósságra igaz!)
  • A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz ebben az esetben is kerülendő.

Egyáltalán nem szükséges viszont ágyban feküdni, de az orvos által felírt gyógyszerek pontos szedésére figyelni kell, teszi hozzá a szakember.

Mikor derül ki, hogy megtapadt-e az embrió?

Visszaültetés után két protokoll közül lehet választani. Az első szerint a transzfer után két héttel vesznek vért. A második esetén már a leszívás után két héttel számolhatunk egy korai vérvétellel.

– Mindkét esetben a HCG értéket figyeljük. Ha tartományon belül van, feltételezzük, hogy terhességről van szó és hatodik hétre visszahívjuk a pácienst ultrahangra. Ha tartományon kívül esik, akkor megismételjük a vérvételt, hogy biztosak lehessünk az eredményben – avat be a meddőségi szakember, és elmondja, a meddőségi klinikák többsége általában kéri, hogy a 6 hetes ultrahangot még náluk végeztesse el a pár, de, ha nem vállalnak terhesgondozást, legkésőbb a 12 hetes ultrahangra már átadják másik intézménynek a pácienst.

– A LilyMednél végzünk terhesgondozást, így nem csak a lombikra való felkészülés és kivizsgálások, hanem a teljes várandósság alatt nyugodtan fordulhatnak hozzánk a páciensek – zárja le Dr. Tóth Alexandra.

Fotó: Freepik. 

Időpontot foglalok