Blog

Sikertelen próbálkozástól a lombikig – Az első konzultáció lépései

Sikertelen próbálkozástól a lombikig – Az első konzultáció lépései

Évről-évre egyre többen vannak, akik csak nehezített úton, például lombikkezelés segítségével juthatnak el addig, hogy gyermekük szülessen. Életkor függvényében fél- vagy egy év sikertelen próbálkozás után indokolttá válik a pár kivizsgálása. De pontosan mire is számíthattok, ha felkeresitek klinikánkat? Dr. Tóth Alexandra, a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember mondja el.

Anyának lenni csodálatos érzés. A nők nagy része, ezt már ösztönösen tudja gyerekként is. Persze, nem feledkezhetünk meg a férfiakról sem. Mert apának lenni is legalább akkora csoda. Sajnos ma már mégsem mondhatjuk, hogy szülővé válni magától értetődő és mindenki számára egyszerű folyamat lenne. Egyre többen küzdenek termékenységi problémákkal, ami sokszor hosszú éveken keresztül tartó küzdelmet jelent a gyermekért. Ők azok, akiknek orvosi segítségre, például lombikkezelésre van szükségük ahhoz, hogy gyermekük születhessen.

Lombik előtt a női- és a férfi oldalt is kivizsgáljuk

Egy év sikertelen próbálkozás után indokolttá válik a kivizsgálás. De ez az időtartam rövidülhet is az anyai életkor függvényében, mondja Dr. Tóth Alexandra, a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember. – 38 éves kor fölött már fél év sikertelen próbálkozás után érdemes elkezdeni a vizsgálatokat. Mivel a termékenység mindkét félen múlhat, a LilyMednél ugyanolyan nagy hangsúlyt fektetünk a női- és a férfi oldal problémáira is – teszi hozzá.

De mit is jelent ez pontosan? Hogyan kell elképzelni a sikertelenségtől a gyermekig vezető utat? Melyek lehetnek egy lombikkezelés lépései? Új cikksorozatunkban erre szeretnénk választ adni. A kezdő részben arról mesélünk, mit várhattok az első alkalomtól, amikor felkerestek minket a problémátokkal.

– Az első találkozás alkalmával nálunk egy beszélgetésre kell számítani – mondja Dr. Tóth Alexandra. – Ilyenkor nem mindig készül ultrahang felvétel, mert vannak bizonyos vizsgálatok, amelyeket a ciklus adott napján kell elvégezni. Az viszont nagyon fontos, hogy aprólékosan végigvegyük az eddigi kórtörténetet.

Mire kíváncsi az orvos az első találkozáskor?

 • A menstruációddal kapcsolatos általános információkra, azaz arra, hogy rendszeres-e a vérzésed, milyen a jellege, jár-e fájdalommal vagy tapasztalható-e valamilyen eltérés?
 • Voltál-e már várandós? A vetélés és a méhen kívüli terhesség is számít, sőt az is, ha van már gyermeked. Utóbbi esetben fontos kérdés, hogy milyenek voltak a szülés körülményei, volt-e komplikáció, egészséges-e a gyermek, illetve közös gyermekről van-e szó.
 • Van-e egy éven belüli rákszűrés eredményed?
 • Van-e valami, amit te magad fontosnak érzel?
 • Milyen az általános egészségi állapotod? Van-e krónikus betegséged? Szedsz-e gyógyszert? Volt-e bármilyen műtéted? (Akár egy sérv vagy vakbélműtét is számíthat.)

 – Ilyenkor a pár férfi tagjának általános anamnézisét is fel kell venni – emeli ki Dr. Tóth Alexandra. Neki ezekre a kérdésekre kell válaszolnia:

 • Milyen az általános egészségi állapota? Küzd-e például magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel?
 • Volt-e valamilyen műtéte, ami befolyásolhatja a nemzőképességet? (Ilyen lehet a herevisszér, vagy heresérv műtét is.)
 • Van-e gyermeke?

– A beszélgetés alapján felmerülhet a gyanúja valamilyen betegségnek, de ez még csak gyanú, ahhoz, hogy bármi bebizonyosodjon, el kell kezdeni a kivizsgálást – magyarázza a meddőségi szakember.

Melyek a sikertelen próbálkozást követő legelső vizsgálatok a LilyMednél nők esetén?

 • Ultrahangos méhüregi és petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HYCOSY), amelyet a ciklus egy meghatározott pontján végzünk el. Ez a beavatkozás nem csak a petevezetékek, de a méhüreg állapotáról is pontos képet ad. Látszik belőle, hogy van-e valami elváltozás a méhüregben, például niche, méhsövény, polip vagy mióma. (Általános nőgyógyászati vizsgálat esetén ezekre nem kapunk mindig egyértelmű választ!)
 • Vizsgáljuk a női nemi hormonokat és a ciklust befolyásoló hormonokat is. Ehhez a ciklus 2. és 5. napja között végezzük az első vérvételt, és ciklushossztól függően a 19. és 21. nap között a másodikat.
 • Vizsgáljuk azt is, hogy van-e inzulinrezisztencia. Ez is vérvételt jelent.
 • Kérünk egy éven belüli rákszűrés- és hüvelyváladék tenyésztés eredményt, valamint elvégezzük a szexuálisan terjedő betegségek vizsgálatát is.

Milyen vizsgálatokat kérünk a férfiaknál?

 • Spermiogramot, azaz spermavizsgálatot. Ilyenkor a spermaszámot, a spermiumok mozgását, a kinézetet és az ondóváladékot is vizsgáljuk.
 • Általános szűrővizsgálatokat.
 • DNS fragmentációs vizsgálatot ondóváladékból, amennyiben szükséges.

–  A diagnózist csak célirányos vizsgálatok segítségével állíthatjuk fel, mind a férfi, mind a női oldalon, éppen ezért a fent említett kivizsgálási lista a kórtörténet függvényében bővülhet – mondja Dr. Tóth Alexandra és hozzáteszi, a LilyMed teljes körű szolgáltatást nyújt, így minden vizsgálat elvégezhető náluk, ez pedig nem csak a különböző szakterületeket képviselő orvosok közti információáramlást biztosítja, de a gyorsaságot is. Ha minden jól megy, akár 1,5-2 hónap alatt is elvégezhetők a kezdeti vizsgálatok.

Időpontot foglalok