Blog

Hideg vagy meleg? – Nem mindegy, hogy milyen göböt találnak a pajzsmirigyben!

Hideg vagy meleg? – Nem mindegy, hogy milyen göböt találnak a pajzsmirigyben!

Nyelési nehézségek, gombóc a torokban, rekedtes hang, heves szívdobogás, jó étvágy melletti fogyás. Tünetek, melyek mind-mind pajzsmirigy problémára utalhatnak. Az első, ami ilyenkor talán mindenkinek eszébe jut, hogy pajzsmirigy göb áll a háttérben. Arról is sokan hallottak, hogy létezik meleg és hideg göb is. De, hogy pontosan mi a különbség a kettő között, kell-e félni valamelyiktől, arra már kevesebben tudnának azonnal válaszolni. Dr. Nagy Rea, a Lilymed Termékenységi és Nőgyógyászati Magánrendelő endokrinológus szakorvosa segít.

– A pajzsmirigy göbök alapvetően nagyon gyakoriak. Annyira, hogy a legtöbb gondot sem okoz. Előfordul, hogy a jelenlétükre csak akkor derül fény, ha valami más probléma miatt csinálnak nyaki ultrahangot a betegnél – mondja Dr. Nagy Rea endokrinológus. Hozzáteszi, a hideg- és meleg göb kifejezés az orvosi nyelvben is létezik, az elnevezések a göbök „viselkedésére” utalnak.
Mi a meleg göb?

 – A meleg vagy forró göb plusz hormont termel, és míg a legtöbb göb alapvetően nem befolyásolja a pajzsmirigy funkcióját, a meleg göb képes rá. Autonóm göböknek is nevezzük őket, mert a hormontermelés normál esetben szabályozott, de ezzel a szabályozással a meleg göbök mit sem törődnek, így viselkedésük pajzsmirigy túlműködéshez vezethet – avat be az endokrinológus.
Mi a hideg göb?

A hideg göbök nem tökéletes ellentétei a meleg göböknek, nem befolyásolják a pajzsmirigy funkciót és nem is feltétlenül termelnek sokkal kevesebb hormont. Viszont, míg az ritka, hogy a meleg göb rosszindulatúvá váljon, addig a hideg göbökkel ez előfordulhat.

– Nem kell azonnal megijedni, nem lesz minden hideg göbből rosszindulatú daganat, de ha fennáll a gyanú, érdemes először ultrahangos vizsgálatot, majd, ha szükséges akkor cytológiai, azaz vékonytű biopsziás mintavételi vizsgálatot végezni, hogy biztosat tudjunk mondani. 
Nehéz elképzelni, hogy néz ki egy pajzsmirigy göb

 – Nem könnyű elképzelni, hogy néz ki egy pajzsmirigy göb – látja be a szakember. – Itt nem olyan kinövésekről van szó, amelyeket ki lehet metszeni vagy könnyen el lehet távolítani a szervből. A göbök a pajzsmirigyen belül vannak, ha megnézzük őket ultrahanggal vagy más képalkotó vizsgálattal, annyit látunk, hogy a pajzsmirigy bizonyos régiói máshogy néznek ki, mint a pajzsmirigy alapállománya.

Elmondja, a göbök néha jönnek-mennek, és bár fontos megállapítani, hogy pontosan milyen típusú göbről van szó, nem kell rögtön a legrosszabbtól félni. – A göb típusától és méretétől függően többféle kezelés közül választhatunk. Ha mégis műtétre kerülne a sor, akkor – attól függően, hogy hány lebenyt érint a probléma vagy mekkora az adott lebenyben lévő elváltozás – az egész pajzsmirigyet, vagy csak az egyik lebenyét vesszük ki. De szerencsére a legtöbb esetben tényleg nincs szükség műtétre – nyugtat meg a szakember.
Terhesség esetén figyelni kell a meleg göbökre

A göbök nem feltétlenül okoznak problémát a terhesség alatt, de ha tudunk a létezésükről – különösen a meleg vagy forró göbök esetén – érdemes rendszeresen ellenőriztetni magunkat. – Pajzsmirigy túlműködés esetén a terhesség alatt megfelelő szinten kell tartani a pajzsmirigy hormonokat, törekedni kell rá, hogy értékük legalább a normál tartomány felső határán legyen – figyelmeztet a szakember.

– A meleg göbök befolyásolhatják a termékenységet és magát a terhesség lefolyását is. Egyrészt cikluszavart okozhatnak, ami nehezítheti a teherbeesést, másrészt, ha jelenlétük jelentős pajzsmirigy túlműködéshez vezet, olyan tünetekkel kell számolnunk, amelyek lassíthatják a baba fejlődését, extrém esetben vetéléshez vezetnek – mondja Dr. Nagy Rea. – Ha valakinek meleg göb van a pajzsmirigyében és ez azelőtt derül ki, hogy megfoganna a baba, akkor általában vagy gyógyszeres kezelést vagy radiojód terápiát szoktunk javasolni. Az utóbbi kezelésnek azonban az a hátránya, hogy utána egy évig még nem javasolt a teherbeesés – mondja az endokrinológus és hozzáteszi, ha már létrejött a terhesség és a kismama gyógyszert szed a pajzsmirigy problémájára, akkor új, a magzat fejlődése szempontjából biztonságosabb gyógyszert írnak fel neki.

Endokrinológiai panaszaikkal bátran forduljanak Dr. Nagy Reához!

Időpontot foglalok