Blog

A mellrák legyőzhető a termékenység megtartása mellett is

A mellrák legyőzhető a termékenység megtartása mellett is

Diagnózist kapni egy daganatos betegségről, mindig traumát jelent. Ilyenkor gyorsan átrendeződik az életünkben megszokott fontossági sorrend, hiszen a túlélés lesz a tét. Megkezdődik a harc az idővel és a betegséggel. Október a mellrák elleni küzdelem a hónapja. Ebben a négy hétben mindenki a megelőzésre és a szűrővizsgálatok fontosságára koncentrál, de érdemes arról is beszélni, hogy mit jelent a mellrák és még sok más daganatos betegség kezelése a termékenység szempontjából.

Mellrák – Mindent az életért! De hány életért?

– A mellrák tipikusan azok közé a daganatos betegségek közé tartozik, amelyek nagy mértékben érintik a termékeny korú nőket is. Egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás ideje: többnyire nem húszévesen alapítunk családot, a mellrák pedig sajnos akár már a 30-as 40-es éveinkben is jelentkezhet – mondja Dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember, a LilyMed termékenységi és nőgyógyászati magánrendelő alapítója.

Hozzáteszi, szerencsére ma már kifejezetten jó a mellrák túlélési aránya, ezért tényleg érdemes a kezelés megkezdése előtt időt szánni rá, hogy egy meddőségi specialistával átbeszéljük, milyen következményekkel járhatnak az egyes onkológiai kezelések a későbbi családalapítási terveink szempontjából és milyen megoldásokkal szolgálhat az orvostudomány annak érdekében, hogy a gyógyulás után a lehető legnagyobb eséllyel szülessen egészséges babánk.

Az ivarsejtek megmenthetők!

– Úgy gondolom, az lenne az ideális, ha minden daganatos betegségben szenvedő termékeny korú nő beszélhetne meddőségi specialistával a kezelési terv felállítása után. Számos olyan eljárás van ugyanis, ami károsítja az ivarsejteket, viszont ma már nem kell ezt elfogadnunk, hiszen létezik megoldás az ivarsejtek megmentésére – fejti ki a szakember.

Magyarországon két lehetőségünk van. Az egyik a petesejt-, a másik pedig az embriófagyasztás. A petesejtfagyasztás csak egyedülállók számára és csak nagyon indokolt esetben engedélyezett, de egy daganatos megbetegedés például annak számít, derül ki.

– Olyan hölgyeknek, akik stabil párkapcsolatban élnek és tudják, hogy a párjuktól szeretnének gyereket, az embriófagyasztást szoktuk ajánlani. A későbbiek szempontjából ez sokkal hatékonyabb megoldás lehet, hiszen itt már a fagyasztás előtt látjuk, hogy szépen megindul-e a folyamat, valóban van-e esély egészséges baba születésére, míg simán csak a petesejtből ezt nem tudjuk megállapítani – magyarázza Dr. Tóth Alexandra és hozzáteszi, ha a páciens egyedülálló és nincs ellenére, akkor neki is az embriófagyasztást javasolják inkább. Ilyen esetekben donorspermiummal termékenyítik meg a petesejtet.

Létezik ezen kívül kísérleti stádiumban lévő módszer is. – Ilyen a petefészekszövet-fagyasztás. Ebben az esetben laporoszkópos műtéttel távolítják el a petefészek egy darabkáját, majd daganattípustól és a kezelőorvos javaslatától függően ültetik vissza. Az eddigi eredmények szerint csak a rákbetegségek bizonyos típusai esetén nem használható ez a módszer. Ráadásul nincs negatív hatással az 5 éves túlélésre, sőt a tapasztalatok azt mutatják, hogy utána akár még spontán terhesség is létrejöhet.

Daganatos betegség esetén nem árt a hormonkezelés?

Meddőségi kezelések esetén mindig szóba kerülnek a stimuláció lehetséges veszélyei. Azt tudjuk, hogy a lombikeljárás során alkalmazott rövid ideig tartó hormonstimuláció növelheti egyes hormonérzékeny daganatok kialakulásának kockázatát. Hogyan kerülhet tehát szóba az, hogy egy már meglévő daganatos betegség esetén még pluszban hormonokkal stimuláljuk a testet? Dr. Tóth Alexandra szerint egyszerű a válasz.

– Léteznek már olyan készítmények, amelyek úgy segítik a tüszőérést, hogy nem emelik meg az ösztrogénszintet, így nagy biztonsággal végezhető a stimuláció. Természetesen számít a daganat típusa is, de az általánosságban véve elmondható, hogy nem minden daganat típus hormonszenzitív, azaz nem mindegyik reagál az ilyenkor megnövekvő hormonszintre. Ráadásul léteznek speciális technikák is, amelyeknek köszönhetően le tudjuk rövidíteni a stimuláció idejét, így az onkológiai kezelések is mielőbb megkezdhetők – magyarázza.

Hozzáteszi, nem csak akkor érdemes meddőségi specialistával is beszélni, ha még családalapítás előtt állunk. Ha életünknek ez a szakasza már lezárult, vagy egyáltalán nem is akarunk gyereket, az onkológiai kezeléseknek akkor is lehet olyan hatása, ami életminőségromlással jár, és amin egy nőgyógyász segíthet. – Ilyen esetekben kialakulhat akár korai menopauza is, ami ösztrogénhiányos állapotot jelent és így idő előtti csontritkuláshoz vezethet. Ha ez megelőzhető, mindenképpen érdemes megpróbálni – fejezi be.

Időpontot foglalok