Blog

A meddőség a lélek útja is – Így segíthet egy szaktanácsadó, coach a termékenységgel küzdő pároknak

A meddőség a lélek útja is – Így segíthet egy szaktanácsadó, coach a termékenységgel küzdő pároknak

Borzasztóan nehéz teher a meddőség és többen cipelik, mint gondolnánk. Ők orvostól orvosig járnak a megoldásért, de vajon foglalkozik valaki a lelkükkel is? A LilyMednél ez nem kérdés. Érintett anyával beszélgettünk, és Buza Zsófia meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó és coach is mesélt a munkájáról.

„Amikor megismertem a férjemet, azonnal tudtam, hogy ő lesz a gyermekeim apja. De arról fogalmam sem volt, milyen hosszú és keserves út vezet majd odáig, hogy tényleg a kezünkben tarthassuk a lányunkat. Az esküvő után vártunk egy kicsit, szerettünk volna még utazgatni, kettesben lenni, eszünkbe sem jutott, hogy nehézségekbe ütközünk majd, hogy velünk is megtörténhet, amin sok barátunk átment. Hogy is gondolhattuk volna, hiszen szerelmesek voltunk és miénk volt az egész világ” – kezdi mesélni történetét Edit, aki úgy érzi, meddősége miatt megjárta a poklok poklát.

„Egy évig próbálkoztunk sikertelenül, miután eldöntöttük, hogy belevágunk a babaprojektbe. Akkor már aggódtunk, de még mindig nem hittük, hogy további 5 és fél év, számtalan kezelés, injekció, tabletta és átsírt vagy átveszekedett éjszaka kell majd ahhoz, hogy végre megszülessen a lányunk. Elképesztően nehéz út áll mögöttünk, aminek a során rengeteg jószándékú kéretlen tanácsot kaptunk, de valódi lelki segítséget nagyon keveset. Sokszor éreztem úgy, hogy belerokkanunk és ha ezt kibírja a házasságunk, akkor mindent. Szerencsére így lett, büszke vagyok rá, hogy ilyen erősek voltunk, de ma is görcsbe rándul a gyomrom, ha eszembe jutnak a legkeményebb napok” – vallja be őszintén.

Kíséret a legnehezebb időkben

Buza Zsófia meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó és coach sok Editékhez hasonló történettel találkozott már. Az ő feladata az, hogy segítsen a pároknak cipelni a terhet, kísérje őket a gyermekük megszületéséhez vagy éppen – kinek mit tartogat a sors – az elengedéshez, esetleg az örökbefogadásoz vezető úton.

Mert ez bizony egy nehéz út, akárhogy is nézzük. Amikor gyerekkorunkban elképzeljük magunkat szülőként, egészen biztosan nem számolunk termékenységi küzdelmekkel. Egy boldog, teljes család képe lebeg a szemünk előtt: mosolygó anya, apa, gyerekek. Az élet azonban néha egészen máshogy alakul. A termékenységi gondokkal küzdő párok esetében előfordul, hogy az álmok romba dőlnek, a kapcsolatok sokszor meginognak, az intimitás pedig néha veszni látszik. Zsófia dolga az, hogy ebben az új, veszteségekkel terhelt időszakban segítsen megtalálni a pároknak a feloldozáshoz vezető utat.

Nem csak a test, a lélek küzdelme is

– Nem igazán szeretem a meddőség kifejezést, túlzottan véglegesnek érzem. Én, az orvosokkal karöltve épp azért dolgozom, hogy megpróbáljuk megtalálni, majd igyekezzünk legyőzni az akadályokat, amelyek miatt a pároknak nem születhetett még gyermekük. A termékenységi nehézségeknek számtalan oka lehet. A küzdelmes út pedig nem csak a testről, de a lélekről is szól, éppen ezért fontos – és a LilyMednél ezt a célt tűztük ki magunk elé –, hogy komplex módon, azaz a test és a lélek együttes támogatásával állhassunk ezekben a nehéz időkben a párok mellett – mondja Zsófia.

Ma Magyországon a felmérések szerint nagyjából 300 ezer pár küzd termékenységi problémákkal. Az Európai Unióban 25 millió embert érint a meddőség valamely formája. A szám azonban nem pontos. Nem is lehet az, hiszen „csak” azokról szól, akik elmennek orvoshoz és fel is vállalják a küzdelmüket. 

A WHO globális adatai szerint a párkapcsolatban élő nők több mint 10 százalékának öt év alatt sem sikerül teherbe esnie. Ha kétéves időintervallumot nézünk, akkor ez a szám 25 százalékra emelkedik. Tehát elképesztően sokan folytatnak emberfeletti küzdelmet azért, hogy családdá válhassanak. Jó eséllyel mindenki ismeretségi körében akad egy pár, akinek nem jön könnyen a gyermekáldás.

Magányos küzdelem, de nem kellene annak lennie

Hiába vannak azonban sokan, a termékenységi gondokkal szembenéző párok még mindig sokszor magányos küzdelmet folytatnak. – Ezt a helyzetet nehezen érti meg egy olyan ember, aki sosem szembesült vele, ezért a barátok, a családtagok sokszor nem igazán találják a szavakat, nem tudják, hogyan segíthetnének jól, lassan el-elmaradnak. De a nehézségek komoly megpróbáltatást jelenthetnek a kapcsolatok számára is, hiszen mindenkinek más a megküzdési stratégiája, mindenki másképp kezeli a veszteségeket… Sokszor magányossá válnak még azok is, akik párként ugyanazt a célt tűzték ki maguk elé. Éppen ezért lehet fontos, hogy legyen valaki, aki kíséri, támogatja, segíti a párokat az úton, abban is, hogy újra egymásra találhassanak – mondja Zsófia és érzékletesen hozzáteszi: úgy megy mellettük, hogy közben a terheik egy részét, ha teheti, egy időre átpakolja a saját zsákjába.

Leszögezi, ez nem terápia. De ha mégis arra lenne szükség, akkor tudja, kihez kell továbbküldeni a párokat. A kölcsönös bizalom viszont itt is elengedhetetlen, hiszen csak akkor tud valóban segíteni, ha a párok vállalják, merik vállalni azt, hogy őszinték legyenek egymással és vele is – ez pedig nem egyszerű feladat, ehhez bátorság és akarat kell! – Amikor ez sikerül, akkor már jó úton járunk: hogy együtt értelmezve az „árnyakat” felkutassuk azokat az érzéseket, kérdéseket, amelyekkel dolgunk van, amelyekkel mindenképp kezdeni kell valamit, és azokat is, amelyeket egyszerűen csak el kell engedni… Így fel tudjuk fedezni a megfelelő problémamegoldási stratégiákat, megtalálni újra az intim pillanatokat, megélni és értelmezni a jelent, újraformálni a jövőt – részletezi és azzal fejezi be, nincs két egyforma eset, nincs két egyforma út, de a cél mindig az: a végén, így vagy úgy, de boldog család születhessen.

Buza Zsófia meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó és coachoz itt tudsz időpontot foglalni: https://lilymed.hu/buza_zsofia/

Időpontot foglalok