Blog

„Nekünk nem aranyóránk, hanem aranyévünk volt” – Ezért ne vádold magad, ha kimarad az aranyóra

„Nekünk nem aranyóránk, hanem aranyévünk volt” – Ezért ne vádold magad, ha kimarad az aranyóra

Az aranyóra fontos, mert megalapozza a kötődést anya és gyermek között – mindenhol ezt halljuk. De mi történik, ha mégsem adatik meg? Tényleg kétségbe kell esnünk? Szakértő válaszol.

“Természetes, komplikációmentes szülésre készültem. Előre eldöntöttem, hogy minden úgy lesz, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Egyenletes tágulás, apás szülés, aranyóra. Végül mégsem így történt. Az utolsó pillanatban toltak műtőbe, és talán ennek köszönhetem, hogy a gyermekem egészségesen jött a világra. A műtét után azonnal elvitték, engem pedig feltoltak a posztoperációs osztályra. Nem volt aranyóránk, mégsem bánom” – kezdi mesélni történetét Eszter.

“Soha eszembe sem jutott, hogy az elveszett aranyóra miatt valóban csorbulhatna a kötődésünk. Hogy is történhetett volna? Hiszen ő akkor is az a gyermek, akit annyira vártunk, ha nem az előre kigondolt forgatókönyv szerint jött a világra. Ha valaki megkérdezi volt-e aranyóránk, most évekkel később is azt mondom neki, hogy nem, nekünk nem aranyóránk volt, hanem aranyévünk, hiszen álomszerűen békés első évet töltöttünk együtt még így is. Csak épp előbb meg kellett nyugodnunk kicsit és haza kellett érnünk” – fejezi be mosolyogva.

Kóczé Kinga diplomás szülésznő szerint ez a lehető legjobb hozzáállás. – Az aranyóra fontos, erről sokat beszélünk. Arról viszont kevés szó esik, hogy a szülés sokszor rajtunk kívül álló okok miatt egészen máshogy alakul, mint ahogy vártuk. Nem az okoz nagy nehézségeket később, ha az első pár óra kimarad, hanem az, ha azonnal önváddal és lelkiismeretfurdalással kezdjük a szülői létet – szögezi le.

Az aranyóra fontos, de pótolható

De mi is történik pontosan az aranyóra alatt? – Természetes, komplikációmentes szülés után épp csak megtörölgetik picit a babát, és még kicsit mázasan, betakargatva az anya mellkasára fektetik. Ez az egész család, az apa, az anya és a baba számára is a hangolódás és az öröm ideje. Jó esetben tompítani lehet a fényeket, hogy az anyának, valamint a babának is megterhelő szülési-születési folyamat után nyugalomban olvadjon eggyé a család – magyarázza a szülésznő.

– Ezek csodálatos pillanatok. A baba először sír egy kicsit, az anya megnyugtatja, amitől a kicsi szinte el is alszik, aztán később, amikor beindul a Bauer-féle reflex, mozogni kezd, észleli a mellbimbó melegét és sötétebb színét, felkúszik hozzá, majd beindul a szopóreflex – folytatja Kóczé Kinga, és hozzáteszi, érti, hogy miért tud nagyon fájdalmas lenni, ha erre mégsincs lehetőség, de minden kismamának azt mondja, bármi is történjen a kórházban, az aranyóra igenis pótolható.

Nincs tudományos alapja az ijesztgetésnek

– Nagyon sokszor halljuk, hogy az aranyóra hiányában sérülni fog az anya-gyermek kapcsolat. Ez már előre hatalmas terhet ró az anyákra, miközben valójában nincs tudományos alapja az ijesztgetésnek – szögezi le a szakember. – A kötődés nem csettintésre alakul ki. Időt kell adni magunknak és egymásnak is. Ha valamilyen okból elmaradna az aranyóra, ne csüggedjünk, otthon, biztonságban, nyugodt körülmények között minden pótolható – magyarázza.

Ma átlagosan 2-3 napot kell kórházban töltenie az anyának és a babájának. Kóczé Kinga azt javasolja, hogy hazatérés után üljünk bele egy kényelmes fotelbe, kapcsoljunk be esetleg valami lágy, nyugtató zenét, tompítsuk a fényeket, és teremtsük meg a bőrkontaktust a babánkkal. Pihegjünk, szuszogjunk együtt, egymásra hangolódva, és higgyük el bátran, nem lettünk rosszabb anyák attól, hogy a dolgok nem úgy alakultak, ahogy vártuk.


Az aranyóra otthon is pótolható. Fotó: Freepik.

Az apa is kérheti az aranyórát

Kinga arra is felhívja a figyelmet, hogy az aranyórát az apák is kérhetik. – Ha probléma merült fel a szülés alatt, és a baba már megszületett, de az anyát például még műtik, az apa akkor is jogosult az aranyórára. – Ilyenkor az ő meztelen mellkasára fektetik a kicsit, az ő szuszogása és az ő szívverése nyugtatja meg. És később esetleg, amikor már az anya is olyan állapotban van, cserélhetnek – fejezi be a szülésznő.

Ha úgy érzed, többet szeretnél tudni arról, mi vár rád a szülőszobán, gyere el Szülésfelkészítő tanfolyamunkra, amit Kóczé Kinga tart.   

Időpontot foglalok