Blog

Hogyan történik az endometriózis kezelése?

Hogyan történik az endometriózis kezelése?

Az endometriózis egy krónikus, jóindulatú betegség. A méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méh üregén kívül a kismedencében, petefészekben, hashártya felszínén, mely belső szervi elváltozásokhoz, összenövésekhez vezethet. Sajnálatos módon a betegség kellemetlen tünetekkel jár.

Előző blogbejegyzésünkben az endometriózis diagnosztizálásáról írtunk. Mostani blogcikkünkben arra keresi a választ dr. Nikovits Zsófia szülész-nőgyógyász, hogyan történik az endometriózis kezelése.

Az endometriózis kezelésének 3 fő célja

Az endometriosis kezelése során 3 fő célunk van, a fájdalom csökkentése, a fertilitás növelése és a kiújulásig eltelt idő hosszabbítása.

Életmód- és étrendbeli változtatás

Életmódbeli változtatással, valamint étrendváltozással a tünetek, a panaszok mérséklődhetnek, javasolt berendezkedni hosszú távon a gluténmentes, laktózmentes és húsmentes étkezésre.

Immunrendszer erősítése, sport

Mindemellett fontos az immunrendszer erősítése. A sport szintén nagyon jó hatással van a pszichére, a testre, bár menstruáció alatt aktív sport, torna nem ajánlott.

Gyógyszeres kezelés

Fájdalomcsillapítók: konzervatív, gyógyszeres kezelés esetén szóba jön a fájdalom csökkentése céljából fájdalomcsillapítók alkalmazása időszakosan, a dysmenorrhoea, a menstruációval összefüggő panaszok, fájdalom ezzel átmenetileg kezelhető, a tünet csökkenthető.

Fogamzásgátló: hosszú távú megoldásként viszont fogamzásgátló használatát javasoljuk, akár 3-4-6- hónap folyamatos szedéssel, ezeknek több csoportja áll rendelkezésre. Az endometriosisban jó sikerekkel alkalmazható fogamzásgátlók palettája nagy és egyre növekszik. Lehetőség van nem csak szájon át szedhető fogamzásgátlók, hanem a méh üregében felhelyezett hormonleadó rendszer – spirál/IUS – alkalmazására is, ezek szintén hosszú távon javítják, csökkentik az endometriosissal összefüggő tüneteket. Egyéb  – a központi idegrendszerben történő hormontermelésre ható – gyógyszerek is rendelkezésre állnak, injekció formájában, melyek a hormontermelés ideiglenes, visszafordítható visszaszorítása által fejtik ki hatásukat, ezáltal befolyásolják a menstruációt, így a menstruációval együtt jelentkező fájdalmat.

Műtéti kezelés

Az operatív vagy műtéti kezelés jön szóba terápiás megoldásként, amennyiben a konzervatív, gyógyszeres terápia sikertelen, vagy nagy kiterjedésű endometriosis diagnosztizált, illetve ha a mindennapokat, az egészséget befolyásoló szövődményeket okoz a betegség. Az első műtét sikeressége minden esetben fontos és befolyásolja az esetleges kiújulás idejét. Súlyos esetekben, kiterjedt, több szervet érintő endometriosis esetén ezen műtéteket multidiszciplináris, több sebészeti szakma együttműködésével dolgozzák ki és végzik el.

Fordulj hozzánk bizalommal nőgyógyászati szűrővizsgálat, bármilyen nőgyógyászati probléma, meddőség vagy terhesgondozás esetén is!

dr. Nikovits Zsófia szülész-nőgyógyász szakorvos
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok