Blog

Hogyan történik az endometriózis diagnosztizálása?

Hogyan történik az endometriózis diagnosztizálása?

Mi az endometriózis? Egy krónikus, jóindulatú betegség. A méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méh üregén kívül a kismedencében, petefészekben, hashártya felszínén. Ennek hatására belső szervi elváltozások, összenövések jöhetnek létre. Illetve a betegség kellemetlen tünetekkel jár.

Hogyan állapítható meg nőgyógyászati vizsgálat során az endometriózis? Mostani blogbejegyzésünkben Dr. Nikovits Zsófia szülész-nőgyógyász szakorvos erre keresi a választ.

Anamnézis felvétele

Fontos az anamnézis illetve a panaszok, tünetek alapos felvétele. A ciklus rendszeressége, milyen hosszúak a ciklusok, hány napig tart a menstruáció, milyen erősségű, illetve van-e menstruációval összefüggő panasz, hasi, hólyagtáji, vizeletürítés – székelés közben jelentkező, vagy egyéb fájdalom.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat – bimauális vizsgálat – szintén elengedhetetlen, így akár a hüvelyben jelen lévő endometriális csomó kitapintható. Szükség esetén végbél felől is szükséges vizsgálatot végezni.

Ultrahang vizsgálat

A hüvelyi és has felől végzett nőgyógyászati ultrahangvizsgálat a nőgyógyászatban mindenek előtti. A hüvely felől végzett, valamint has felől végzett kismedencei ultrahangvizsgálat alkalmas az endometrioma, a csokoládé ciszta és az adenomyosis kimutatására, a témában jártas és az igazán gyakorlott ultrahangos számára esetleg a nagyobb endometriotikus csomók is láthatók, valamint vese- és húgyvezeték érintettség esetén ezeknek a tágulata.

Egyéb vizsgálatok

Egyéb képalkotó vizsgáló eljárások közül az MRI vizsgálat látja a legjobban a betegséget és igazolhatja az endometriosist. Gold standard, alapvető a diagnosztikában a laparoscopia, amely során a hasba történő behatolás néhány 1-1,5 cm-es metszésen keresztül, optikai eszköz segítségével történik az endometriosis diagnosztizálása. Az endometriális beágyazódások helye, kiterjedése, és mérete meghatározható. Ez alapján mérlegelhetők a különböző kezelési lehetőségek. Más szervek – húgyhólyag, bél, távoli szervek – esetén felmerülnek kiegészítő vizsgálatok társszakmák által, például hólyagtükrözés, béltükrözés, stb.

Fordulj hozzánk bizalommal nőgyógyászati szűrővizsgálat, bármilyen nőgyógyászati probléma, meddőség vagy terhesgondozás esetén is!

dr. Nikovits Zsófia szülész-nőgyógyász szakorvos
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok