Blog

Az étrend hogyan befolyásolja a női termékenységet?

Az étrend hogyan befolyásolja a női termékenységet?

2019-es évben az ESHRE éves gyűlésének nyitó előadása egyértelmű kapcsolatot von a fogantatás előtti jó és rossz étrend valamint a női termékenység között. Ez év Éves Nagygyűlésének egyik vitaindító előadásán az álló helyek is elfogytak, körülbelül 4000-en voltak kíváncsiak Bécsben Professzor Claire Roberts Humán Reprodukció előadására arról, hogy az étrend hogyan befolyásolja a női termékenységet.

Professzor Claire Roberts Humán Reprodukció előadása arról, hogy az étrend hogyan befolyásolja a női termékenységet

Előadásának kulcsgondolata (take-home message) az volt, hogy amit egy nő eszik az nem csak a teherbeesés idejét befolyásolja szignifikánsan, hanem a jövő generációk egészségét is, az unokákat is beleértve. Túl sok gyorséttermi étel vagy nagyon kevés gyümölcs és zöld zöldség fogyasztásának, valamint a nyomelemek, mint a cink, szelén és réz alacsony vagy magas mennyiségének szignifikáns hatása lehet.

“A megtermékenyülés körüli események meghatározzák az élethosszig tartó egészséget, ez a hatás a termékenyülés előtti étrendből is következhet.” mondta Roberts professzor a Robinson Kutató Intézetből, Adelaide Egyetem, Ausztrália. “Az, hogy milyen jól növekszünk méhen belül befolyásolja a krónikus betegségekre való hajlamunkat teljes életünk során.”. “A védőnőktől, gyógyszerészekig, klinikai orvosokig mindenki fontos szerepet játszik abban, hogy a nők a tényeken alapuló tanácsokat megkapják – mondja Roberts – mert az ő közreműködésük a legfontosabb.”

Étrend és terhesség kapcsolata

A Human Reproduction szaklapban megjelent tanulmánya volt az egyik legelső, ami bebizonyította a kapcsolatot az étrend és a terhesség kialakulásáig eltelt idő között az általános populációban. A publikáció kapta a legnagyobb számú teljes szöveg letöltést a 2017 július és 2018 június között megjelent összes tanulmány közül.

A kutatás a Screening for Pregnancy Endpoints (SCOPE) tanulmányon alapul, amiben 5598 nő vett részt Ausztráliából, Új-Zélandról, Nagy-Britanniából és Írországból. 2003 és 2011 között mindannyian kérdőívet töltöttek ki az első terhesgondozási megjelenés alkalmával a védőnőnél. Korábban egyikük sem szült, a többség (94%) nem részesült meddőségi kezelésben a megtermékenyülés előtt valamint a kutatók azon párokat is kizárták a tanulmányból akik férfi eredetű meddőség miatt részesültek kezelésben.

A kutatás eredményei

Az eredmények azt mutatják, hogy az össz elemszámból 468 pár (8%) volt meddőnek titulálva – és több, mint egy harmaduknál jött létre terhesség egy hónapon belül. A terméketlenségi kockázat emelkedett volt (8-12%) azon nők között, akik kevés gyümölcsöt fogyasztottak (1-3 alkalommal havonta) és ez a rizikó még emelkedettebb volt (akár 16%-ig) azok között akik hetente 4 vagy annál több alkalommal ettek gyorsételeket. A teherbeesésig eltelt idő szintén hosszabb volt azoknál a nőknél akik sok gyorsételt és kevés gyümölcsöt fogyasztottak. Ennélfogva nagyjából fél hónappal tovább tartott teherbe esnie ezeknek a nőknek azokhoz képest, akik naponta három vagy négyszer ettek gyümölcsöt és soha vagy nagyon ritkán gyorsételeket.

Roberts szintén kihangsúlyozta hogy a zöld zöldségek fogyasztása és folsav pótlás milyen pozitív hatásokkal jár. A SCOPE tanulmány más eredménye például megmutatta hogy naponta egy vagy több adag zöld zöldség fogyasztása a megtermékenyülés előtt 27%-ről 23%-ra csökkentette a small-for-gestational-age magzatok (azon magzatok akiknek méretei kisebbek a terhességi héthez képest) arányát a 15. terhességi héten.

Egyéb étrendhez köthető faktoroknak, mint a nyomelemeknek is van hatása a teherbe esésre és a terhességre. Például egy kapcsolódó tanulmány kimutatta, hogy azoknak a nőknek akiknek a legmagasabb a réz szintje a vérben magasabb a kockázatuk terhességi komplikációk kialakulására valamint alacsony cink és szelén vérszint elnyújthatja a terhesség létrejöttéig eltelt időt.

Összefoglalva

Összességében, mondja Roberts egy egészséges anya “egyenlő egy egészséges magzattal” és ne tekintsék őket humán inkubátornak azon klinikák akik segítik a párokat abban, hogy elérjék céljukat, a szülővé válást.

Fordulj hozzánk bizalommal nőgyógyászati szűrővizsgálat, bármilyen nőgyógyászati probléma, meddőség vagy terhesgondozás esetén is!

dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok