Blog

Miért kiemelt fontosságú a méhnyakrák szűrés?

Miért kiemelt fontosságú a méhnyakrák szűrés?

Életet menthet a prevenció! Éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden nő életében kiemelt fontosságú a rendszeres méhnyakrák szűrés! Olvass tovább, mert eláruljuk, hogy miért különösen fontos évente legalább egyszer elvégeztetni a vizsgálatot!

A méhnyakrák egy olyan daganat, ami a méhnyak – a méh alsó pólusa, amely a hüvelyhez kapcsolódik – sejtjeiben alakul ki. A humán papillomavírus (HPV), amely egy szexuális úton terjedő onkogén vírus, számos törzse felelős a méhnyakrákok nagy részének kialakulásáért. HPV fertőzöttség esetén az immunrendszer általában megvédi a szervezetet a komolyabb bajtól. Ezért is lehetséges, hogy a szexuálisan aktív fiatalok akár 80%-a is átfertőződik a HPV valamely törzsével a huszas évei során, anélkül hogy bármi probléma kialakulna. Azonban a páciensek egy részénél a vírus évekig túlél és hozzájárul a méhnyakban lévő sejtek rákos átalakulásához. A méhnyakrák kialakulásának kockázata csökkenthető a rendszeres szűrővizsgálattal valamint a HPV ellenes vakcina (Gardasil 9) beadatásával.

A méhnyakrák szűrés célja

A szűrővizsgálat fő célja, hogy idejében azonosítson olyan rákmegelőző állapotokat a sejtekben amik potenciálisan rákos elfajuláson mehetnek át. Vagy a már rákos sejteket nagyon korai stádiumban kimutassa. Különböző ajánlások vannak, a legtöbbjük a szűrővizsgálat megkezdését 21 éves kortól javasolja.

Kétféle méhnyakrák szűrési módszer:

Két fontos szűrővizsgálati módszer van, a cythológia és a HPV DNS szűrés.

  • Cythológiai mintavétel: amely során a nőgyógyász sejteket sodor le a méhnyakról egy puha sörtéjű kefeszerű eszközzel. Az így nyert mintát a laborban citológus vizsgálja meg és a normálistól eltérő sejteket – gyulladásos, rákmegelőző elváltozásokat mutató stb. – szűri ki, amelyek potenciálisan rákos elfajuláshoz vezethetnek.
  • HPV DNS szűrés: amely során szintén a méhnyakból vett sejteket vizsgálják, azonban ez a vizsgálati módszer a sejtek HPV-vel való fertőzöttségét mutatja ki.

Ezen két módszer alkalmazását és szükségességét az adott kezelőorvos dönti el. Én HPV DNS szűrést minden 30. életévét betöltött páciensnek akkor is javaslok ha semmilyen eltérés nincs a cythológiában. Amennyiben eltérés látható a cythológia eredményben ez hamarabb is indokolttá válhat. 30 éves kor alatt alap szűrővizsgálatként való használata megkérdőjelezhető, hisz említettem a szexuálisan aktív fiatalok nagyrésze a huszas évei során átfertőződik és hordozza a HPV-t.

Kolposzkópos vizsgálat amikor egy nagyítós eszközzel speciális festési eljárást követően megnézik a méhszájat. Ezen vizsgálat közben a méhnyak területéről punch biopsiát lehet végezni, ami apró szövetrészek eltávolítását jelenti helyi érzéstelenítésben szövettani vizsgálat céljából. Amennyiben ezek a vizsgálatok eltérést vetnek fel szükségessé válhat egy rövid altatásos beavatkozás a loop conisatio (a méhnyak kúp kimetszése).

Következzen egy interjú egyik páciensünkkel, aki ezen a műtéten esett át.

 - Nehéz időszakon vagy túl. Szerencsére jól végződött. Fiatal vagy, szép és teli életkedvvel. Elmeséled nekünk hogyan és mikor kezdődött a kálváriád?

 - Köszönöm szépen a szép szavakat! Körülbelül 2011-2012 magasságában kezdődött. Kis szemölcsszerű képződmények jelentek meg a külső genitáliák környékén. Akkor még nem voltam benne a szakmában, így nem tudtam mire vélni az elváltozást. Egy szülész-nőgyógyász orvos adott felvilágosítást arról, hogy ez HPV fertőzés. Kaptam rá oldatot, amivel kezelnem kellett magam több hétig, nem volt egy kellemes élmény. Vettek mintát is a méhszájamról, melynek az eredménye 16, 33 és 66-os magas rizikójú HPV csoportok együttes jelenléte. Onnantól 2020-ig nem volt teljesen negatív rákszűrésem.

 - Évekig bizonytalan citológiai leleteid voltak. Egészségügyben dolgozva hogyan dolgoztad fel hogy nem történt semmi előrelépés a leletek függvényében?

 - Az évekig tartó várakozó állásmód és eredménytelen immunerősítő kúrák megviseltek. Sajnos éreztem, hogy haladok az elkerülhetetlen felé.

 - Végül mi volt az az eredmény aminek hatására az első műtétre sor került?

 - HSIL CIN III. – súlyos fokú laphám eredetű elváltozás, rákmegelőző állapot

 - Mit éreztél, hogy végülis műtétre van szükség? Hogyan készültél a műtétre?

 - Bizakodtam, hogy ezután már vége lehet az évek óta tartó mizériának. A műtétre friss vércsoporttal és általános vérképpel, EKG és mellkasröntgen leletekkel készültem. Teljesen nyugodtan érkeztem meg a klinikára, mert tudtam, hogy a legjobb kezekben vagyok.

 - Mi lett a Loop konizáció szövettani eredménye? Mi történt ezt követően? Hogyan dolgoztad fel lelkileg a hallottakat?

 - A conisatio egyértelműen igazolta, hogy kezdeti stádiumban lévő méhnyakrákom van. Fel kellett keresnem az eredménnyel egy onkológiai intézményt, ahol további vizsgálatokat kértek és megbeszéltük a második műtét időpontját.

 - A plusz vizsgálatok tudatában hogyan készültél a második műtétre?

 - Reménykedve, hogy ez lesz az utolsó! De sajnos ennek a szövettani eredménye is még kisebb 1-1 mm-es telepekben képződött rosszindulatú elváltozást mutatott. Így kellett egy harmadik műtét, szintén loop conisatio plusz cervix abrasio.

 - Mit éreztél amikor az orvos elmondta a szövettan eredményét?

 - Hogy ennek sosem lesz vége!

 - Hogyan lehet ilyen fiatalon továbbmenni, reménykedni annak tudatában, hogy egy harmadik műtétre és szükséged van?

 - Tartotta bennem a reményt az, hogy orvosom mindent megtesz annak érdekében, hogy a későbbiekben még lehessen gyerekem!

 - Mit mondott az orvos mire készülhetsz ha az utolsó műtétnek sem jó a szövettan eredménye?

 - Eredménytől függően vagy a méhnyakcsatornámat távolítják el teljes egészében (hogy tudjak még várandós lenni), vagy legrosszabb esetben a teljes méhemet.

 - Végülis az utolsó műtét meghozta a várt eredményt. Mi volt ez pontosan?

 - TELJESEN negatív szövettani eredmény!!!

 - Ezt követően milyen sűrűn kell szűrővizsgálatra járnod?

 - 3-3-3 aztán 6-6-6 havonta. Ha mind rendben lesz, visszatérhetek az évenkénti szűrővizsgálatra.

 - Félsz attól hogy valaha újra át kell menned ugyanezen?

 - Néha ott motoszkál bennem (valahol mélyen) a gondolat, de el is hessegetem.  Azóta még jobban odafigyelek az étrendemre, beadattam magamnak a HPV oltást és sok vitamint szedek. Pozitívan állok a dologhoz, úgy gondolom küzdöttem és K. O-ra győztem.

 - Mit üzennél azoknak a fiatal lányoknak akik hasonló cipőben járnak, mint te?

 - Bátorság, kitartás és soha ne adják fel!

Fordulj hozzánk bizalommal! Kérj időpontot méhnyakrák szűrésre! 

dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok