Blog

 Thrombophilia vizsgálatok

Thrombophilia vizsgálatok

Milyen esetekben és milyen vizsgálatok szükségesek a gyermekvállalás előtt a thrombosis rizikó felmérésére? Gyakran a családban előforduló thrombosis, illetve embolia felhívhatja a figyelmet olyan öröklődő tényezőkre, amik hajlamosíthatják a gyermekvállalás előtt állót a thrombosis kialakulására. A terhesség önmagában emeli a thrombosis rizikóját, elsősorban a hormonális változások, illetve a harmadik trimeszterben a megváltozott vénás áramlási viszonyok miatt. Előfordul, hogy hormonpótlásra van szükség egy inseminatio vagy lombik program keretén belül, ami további rizikófaktor lehet.

Amennyiben a családban már előfordult thrombosis vagy embolia, elsősorban fiatalabb életkorban és provokáló tényező nélkül, illetve, ha sajnálatos módon vetélés történt vagy többször bizonyult sikertelennek a próbálkozás, akkor a kivizsgálás indokolt. A kialakuló thrombosis veszélyt jelenthet a kismamára, illetve, ha a köldökzsinórban jön létre elzáródás, az a baba fejlődését gátolja, szomorú esetben vetélést okozhat. A fent említettek miatt a hölgyek azok, akiknél javasolt a vizsgálatok elvégzése.

A thrombosis rizikót okozó tényezőket két csoportra oszthatjuk: vannak az örökletes, genetikai eltérések, illetve a szerzett tényezők. Az örökletes faktorok közé tartozik elsősorban a Leiden-mutáció, a prothrombin gén mutáció – ezen eltérések egyértelműen hozzájárulnak a thrombosis fokozódásához. Ismert még az MTHFR mutáció, elsősorban a C677T eltérés vizsgálata a gyakoribb. Az MTHFR gén mutációja emelkedett homocisztein szintet, illetve alacsony folsav szintet vonhat maga után, mely hozzájárulhat elsősorban az artériás oldalon a thrombosis rizikó fokozásához. A hemosztázis vizsgálata a protein S, protein C, antithrombin III, lupus antikoaguláns, VIII faktor szintet foglalja magában, ilyenkor mindig történik INR, APTI, illetve fibrinogén meghatározás is.

Ezen vizsgálatok együttes eredménye és a kórtörténet az, ami segít a döntéshozatalban, hogy jelen tudásunk szerint van-e hajlamosító tényező a thrombosis kialakulására?

Ennek ismeretében tudja a kezelőorvos megítélni, hogy megelőzésképpen szükséges-e véralvadásgátló adása hormonpótlásra a terhesség alatt, illetve a szülés utáni gyermekágyi időszakban. Ennek a formája egy bőr alá adandó injekció naponta egyszer. A véralvadásgátló tablettás formája a várandósság során nem jöhet szóba, hiszen csak az injekció hatásossága bizonyított. A mennyiséget és az időtartamot a kivizsgálás eredményei alapján tudjuk egyénre szabni.
Fordulj hozzánk bizalommal nőgyógyászati szűrővizsgálat, bármilyen nőgyógyászati probléma, meddőség vagy terhesgondozás esetén is!

dr. Földeák Dóra Melinda hematológus szakorvos
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok