Blog

A csodálatos immunrendszer

A csodálatos immunrendszer

A terhesség normális “lebonyolítása” egy nagyon bonyolult és egyben csodálatos feladat az immunrendszer számára. Ennek a folyamatnak a részleteit a mai napig sem ismerjük pontosan, így sok a kérdés, hogy, ha valamilyen oknál fogva a kívánt terhesség nem jön létre, akkor vajon immunológiai ok áll-e a háttérben, és ha igen, akkor hogyan kezeljük?

Az immunrendszer feladata

Az első, és legfontosabb, amit tudni kell, hogy az immunrendszer elsődleges feladata szervezetünk védelme mind a külső, mind a belső ártalmakkal (fertőzések, rosszindulatú betegségek, stb.) szemben. Ennek a normál esetben jól működő rendszernek kell alkalmazkodnia egy félig saját, félig idegen szövethez (a babánkhoz) úgy, hogy nem csupán nem löki azt ki magából, hanem fejleszti, táplálja. Oké, akkor az immunrendszert szépen lecsendesítjük és minden jó lesz. De magához a beágyazódáshoz kell egy “steril gyulladásos közeg”, amikor a baba úgymond “belénk eszi magát”.

A fentiekből talán már látszik, hogy az egész folyamat rendkívül bonyolult, mivel azon túl, hogy egyszerre kell toleránsnak és befogadónak lenni, a szervezetnek továbbra is védekeznie kell a fertőzésekkel és egyéb potenciálisan az anyára és a gyermekre egyaránt veszélyes ártalmakkal szemben. Tehát „finomhangolnunk” kell a szervezet működését. Erre a bizonyos finomhangolásra régóta keresi minden meddőségi immunológiával foglalkozó szakember a megoldást, és időről időre érkeznek új, ígéretes készítmények, melyekre nagyon nagy az igény. Minden olyan esetben, mikor egy már használatban lévő gyógyszert próbálunk egy másik betegségre használni, sok idő telik el, amíg elegendő tapasztalat és bizonyíték áll rendelkezésre a hatásossággal kapcsolatban.

Szervezetünk működésének “finomhangolása”

Először eset riportok jelennek meg, majd kisebb betegszámmal zajló vizsgálatokat kezdenek. Alapvetően a legjobb a randomizált, placebó kontrollos, dupla-vak vizsgálat. Ilyenkor korban, alapbetegségben hasonló betegeket válogatnak össze, és sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy az adott beteg a gyógyszert vagy a placebót kapja, így ténylegesen megtudjuk, mennyire hatékony az adott szer.

Az elmúlt évek egyik egyik ilyen nagyon ígéretes szere a lipid volt, amelynek használata bevett gyakorlat hazánkban is. Több cikk is megjelent, amiben hatékonynak mutatkozott beágyazódási zavar esetén. Ezekre a cikkekre alapozva adják a mai napig, és ezekre a cikkekre alapozva indult egy randomizált vizsgálat a hatékonyság megítélésére. A vizsgálatban 40 és 42 év közötti nőket vizsgáltak, akiknél implantációs zavar állt fent. A vizsgálatot végül etikai okokból leállították, mivel a kontroll (placebót kapó) csoportban 30% volt az élve szülések aránya, szemben a lipides csoporttal, ahol 0% (!!!). Éppen a fenti vizsgálat eredménye miatt az Amerikai Reprodukciós Medicina Társaság 2018-as ajánlása fenntartásokkal él a lipiddel szemben. Lehet, hogy fiatalabb, vagy más szempontok alapján összeválogatott betegeknél jobb eredményt lehetne elérni, de ilyen vizsgálatról mindezidáig nem publikáltak a szakirodalomban.
Dr. Hemelein Rita, immunológus véleménye

A szakmán belül nincs egységes állásfoglalás. A LilyMed immunológusa, Dr. Hemelein Rita által nagyra becsült kollégái közt van, aki használja, de ő olyan betegeket is látott, akiknek nem használt. Mindenesetre bízik benne, hogy a közeljövőben napvilágot fog látni olyan tanulmány, amely tisztázza, vajon érdemes-e használni a lipidet meddőség kezelésében, és ha igen, akkor kiknek javasolt. Addig viszont kifejezetten ellenzi az alkalmazását 40 éves kor felett, alatta pedig nem tudja nyugodt szívvel javasolni.

Fordulj hozzánk bizalommal nőgyógyászati szűrővizsgálat, bármilyen nőgyógyászati probléma, meddőség vagy terhesgondozás esetén is!

dr. Hemelein Rita Adrienn reumatológus szakorvos, immunológiai profillal
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok