Blog

Tudományos eredmények a prolaktin szintről

Tudományos eredmények a prolaktin szintről

„Egy nemrég megjelent közleményben a terhességi kimenetelt hasonlították össze olyan nőkben, akiknek asszisztált reprodukciós kezelés során a stimulációt megelőző prolaktin szintje 16,05 ng/ml-nél (=341 mIU/L) magasabb vagy alacsonyabb volt. A prolaktin szint petefészek-stimuláció során emelkedő tendenciáját és az összesített terhességi eredmények közötti összefüggést vizsgálták.” – magyarázta a Doktornő és ismertette az összehasonlító vizsgálat eredményeit is.

Tudományos eredmények a prolaktin szintről

  • Jelentősen nagyobb számú petesejt és embrió volt azoknál a betegeknél, akiknél a stimulációt megelőző prolaktin szint meghaladta a 16,05 ng/ml-t (=341 mIU/L).
  • A 30 ng/ml-nél (=638 mIU/L) magasabb stimuláció előtti prolaktin szint pozitív kapcsolatban állt a kumulatív klinikai terhességgel, és a 40 ng/ml-nél (851 mIU/L) magasabb szint jó indikátor volt a kumulatív élő születési ráta szempontjából.
  • A petefészek-stimuláció során a prolaktin szint növekedése jobb prognózist eredményezett. Jobb volt az összesített terhességi kimenetel azoknál a nőknél, akiknek a prolaktin szintje szignifikánsan magasabb volt vagy a stimuláció során növekvő tendenciát mutatott, mint azoknál, akik végül nem fogantak meg.
  • Azoknál a betegeknél, akik GnRH-agonista hosszú protokollú IVF/ICSI kezelésen estek át, a kontrollált petefészek hiperstimulációs protokoll alatti kissé magasabb prolaktin szint pozitív mutató volt a kumulált terhesség/élő születési arányszám szempontjából.

Mit mutatnak az eddigi eredmények?

„Az eddigi tudományos eredmények nem tudták egyértelműen kimutatni, hogy az asszisztált reprodukciós eljárások során jelentkező átmenetileg emelkedett prolaktin szint összefüggésben lenne a visszatérő vetéléssel. Sőt, egy kísérletben a stimuláció során jobb petefészek-válaszról számoltak be olyan nőknél, akiknél átmeneti vagy határérték körüli hiperprolaktinémia volt, de erre nem kaptak gyógyszeres kezelést. 

A prolaktin szint csökkentésre használt bromocriptin terápia abbahagyását követően a rebound jelenség miatt növekszik a prolaktin koncentráció. GnRH stimuláció során a prolaktin koncentráció magasabb volt azokban, akik a stimulációt megelőzően bromocriptint kaptak, majd elhagyták azt. A magasabb prolaktin koncentráció ellenére ezekben a nőkben jobb volt a tüszőképződés, az embrionális fejlődés és a terhességi arány a hagyományos GnRH-agonista hosszú protokollhoz képest.

Bár az in vitro megtermékenyítéshez szükséges laparoszkópia általában hiperprolaktinémiát indukál, a prolaktin emelkedése átmeneti, és az embrió transzfer időpontjában már nem észlelhető (egy kísérletben 48 órával a laparoszkópiát követően a prolaktin szint normalizálódott). Az embriótranszfer önmagában nem indukál jelentős prolaktin szint emelkedést.

A fenti eredmények azt mutatják, hogy a stimuláció alatti emelkedő prolaktin szint nincs negatív hatással a stimuláció sikerességére.”

Fordulj hozzánk bizalommal nőgyógyászati szűrővizsgálat, bármilyen nőgyógyászati probléma, meddőség vagy terhesgondozás esetén is!

dr. Nagy Rea Ágnes endokrinológus szakorvos
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok