Blog

Hogyan döntsem el, hogy beoltassam-e magam koronavírus ellen, ha most szeretnénk gyermeket vállalni?

Hogyan döntsem el, hogy beoltassam-e magam koronavírus ellen, ha most szeretnénk gyermeket vállalni?

Léteznek nemzetközi egészségügyi szervezetek, akik időről időre a szakmai publikációk alapján adnak ki ajánlásokat szakterületükre vonatkozóan. Az európai ‘European Society of Human Reproduction and Embryology’ szervezet január első felében készített új ajánlást a COVID-19 oltással, valamint a meddőség kezeléseket érintő kérdésekkel kapcsolatban. Ezen felül minden országnak megvannak a saját helyi szabályzási, Magyarországon például várandósok és szoptatós kismamák számára nem javasolt az oltás beadatása, illetve az oltási sor beadását követően legalább 2 hónapig javasolják a terhesség vállalásának elhalasztását. De nézzük meg, mik az ESHRE ajánlásai?

COVID-19 vakcina és asszisztált reprodukciós eljárások

Állásfoglalás az ESHRE COVID-19 munkacsoporttól
Publikáció dátuma: 2021.01.12.
Utolsó frissítés: 2021.01.12.

Az Európai Unióban különböző típusú COVID-19 vakcinákat fejlesztenek (mRNS, fehérje alegység és vektor típusú) és vannak különböző engedélyeztetési stádiumban. Ezen állásfoglalás publikálásának időpontjában az EU-ban csak az mRNS alapú COVID-19 vakcina (Comirnaty a Pfizer/BioNTech és a COVID-19 Vakcina Moderna) használata engedélyezett, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) áttekintette, az Európai Bizottság pedig jóváhagyta. Az Európai Unió tagországaiban az első COVID-19 oltásokat 2020.12.27-én adták be. Más országokban, mint például az Egyesült Királyság vagy az USA, szintén engedélyezett vakcinákat és a vakcináció is megkezdődött.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által javasolt nemzeti oltási stratéga a veszélyeztetett csoportok (pl. súlyos fertőzésre hajlamosak, valamint fokozott expozíciónak és a továbbadás lehetőségének kitettek: egészségügyi személyzet) kiemelésén alapul. Ezen vakcinációs stratégia szerint a reprodukciós életkorban lévő férfiak és nők, akik között lehetnek várandósok vagy tervezhetnek gyermekvállalást asszisztált reprodukciós eljárással, részt vehetnek az oltási programban egyéni, súlyos COVID-19 fertőzés rizikójuk és/vagy szakmájuk alapján.

Bár általános szabályként megállapítható, hogy minden inaktivált és toxoid alapú vakcina használata biztonságos a várandósság ideje alatt, a fertilis korú egyének részvétele a COVID-19 vakcinációs programban felvet olyan specifikus kérdéseket, amelyekre hivatalos választ nem kaptunk:

 • Kellene-e COVID-19 oltást kapnia azoknak a férfiaknak és nőknek, akik gyermekvállalást terveznek?
 • El kell-e, és ha igen, mennyi időre halasszák el a párok a gyermekvállalást a COVID-19 vakcináció után?
 • Beolthatók-e a várandósok?

Kellene-e COVID-19 oltást kapnia azoknak a férfiaknak és nőknek, akik gyermekvállalást terveznek?

Nincs elegendő információnk a COVID-19 vakcina asszisztált reprodukciós kezelésre vagy jövőbeni terhességre kifejtett esetleges hatásáról. Mind a Comirnaty (Pfizer/BioNTech) és a COVID-19 Moderna oltásának betegtájékoztatójában megtalálható, hogy állatkísérletek során “nem detektáltak a terhességre káros hatást”. Azonban nagyon kevés adat áll rendelkezésre a terhességben való alkalmazásról és szinte semmilyen adat nem áll rendelkezésre a szoptatási időszakkal kapcsolatban. Éppen ezért az ESHRE nem tud egyértelmű ajánlást adni azzal kapcsolatban, hogy asszisztált reprodukciós eljárásban résztvevő nők és férfiak felvegyék-e az oltást mielőtt belekezdenek a kezelésbe.

Azok a nők, akik krónikus betegségük miatt magasabb kockázatúnak minősülnek a COVID-19 fertőzésnek és/vagy terhességi szövődmények kialakulásának kitettsége miatt, érdemes megfontolni a vakcinációt a kezelés megkezdése előtt. Ugyanez vonatkozik azokra a nőkre is, akiknél magas a SARS-CoV-2 infekció expozíció.

Az ESHRE javaslata alapján azokat a nőket és férfiakat, akik olyan országban élnek, ahol a vakcina nem elérhető, vagy úgy döntenek, nem oltatják be magukat, ne zárják ki az asszisztált reprodukciós kezelésekből.

El kell-e, és ha igen, mennyi időre halasszák el a párok a gyermekvállalást a COVID-19 vakcináció után?

Különböző álláspontok láttak napvilágot arról, hogy szükséges-e a gyermekvállalás halasztása az oltás beadását követően. Bölcs döntésnek tűnik a halasztás mellett dönteni és a meddőség kezelések kezdetét (spermaadás, petefészek stimuláció, embriótranszfer) legalább a vakcinációt követően (a második oltás beadása után) pár nappal időzíteni, hogy legyen ideje az immunválasznak lecsengeni. Mivel nincs információnk arról milyen hatással van a COVID-19 oltás a petesejtekre, a spermiumokra, az embrió beágyazódására, a korai terhességre, valamint, hogy mennyi időre van szükség az ellenanyagok kialakulására, jóval nagyobb elővigyázatosság javasolt. (ART kezelés megkezdésének elhalasztása 2 hónappal.)

Meddőség kezelést ne indítsunk olyan nőknél, akiknél súlyos mellékhatás (mint például az allergiás reakció) lépett fel a COVID-19 oltást követően, egészen addig, amíg fizikálisan újra alkalmassá válik a terhesség kihordására.

Beolthatók-e a várandósok?

Ahogy azt már korábbi ESHRE útmutatókban leszögeztük, a COVID-19 pozitív terhes páciensek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, hiszen a betegség súlyosabb formája alakulhat ki náluk, mint nem várandós társaiknál. Olyan oltások, mint például a tetanusz, szamárköhögés vagy az influenza elleni védőoltás biztonsággal alkalmazhatók a terhesség ideje alatt. Azonban a COVID-19 oltás biztonságosságára humán terhesség alatt még nem áll rendelkezésünkre szakmai értékelés.

A Comirnaty (Pfizer/BioNTech) és a COVID-19 Moderna vakcinákkal kapcsolatban az EMA álláspontja, hogy a terhes nők vakcinációjával kapcsolatos döntést egészségügyi szakember bevonásával hozzák meg az egyénre vonatkozó előnyök és rizikófaktorok mérlegelésével. Hasonló ajánlás látott napvilágot a terhesség, illetve szoptatás ideje alatti oltásról az Oxford/AstraZeneca vakcinával kapcsolatban, amit nemrég engedélyeztek az Egyesült Királyságban.

A várandósok figyelmét fel kell hívni arra, hogy jelenleg hosszú távú humán klinikai vizsgálati eredmények nem állnak rendelkezésünkre a COVID-19 vakcinával kapcsolatban, azonban teljes kizárásuk az oltási programból nem javasolt.

Egészségügyi dolgozók oltása

Az egészségügyi dolgozók oltásának fő célja az ő védelmük, valamint a továbbadás kockázatának csökkentése. A meddőségi klinikák személyzete egészségügyi dolgozókból áll, így az egyéni előnyök és rizikók mérlegelését követően oltásuk első körben történjen meg.

Ajánlások és megfontolások összegzése

 • Az ESHRE megerősíti a korábban kiadott útmutatóját a biztonságos ART eljárásokkal kapcsolatban. A széleskörű oltási programok bevezetését követően is javasolja a korábbi útmutatójában leírt biztonságos működés megtartását.
 • ESHRE javasolja, hogy az érintett nők és férfiak számára továbbra is legyen elérhető a meddőségi kezelés – függetlenül attól, hogy a COVID-19 vakcina az adott országban elérhető-e, illetve, hogy az egyén milyen döntést hozott oltásával kapcsolatban.
 • Mind a nők, mind a férfiak esetében biztonságosabb döntés elhalasztani az asszisztált reprodukciós eljárások megkezdését – a vakcináció befejezését követően legalább néhány napig.
 • A várandósok vakcinációjával kapcsolatos döntést egészségügyi szakember bevonásával hozzák meg az egyéni előnyök és rizikók mérlegelésé
 • Jelenleg nem áll rendelkezésünkre információ a vakcina szerepéről olyan páciensek vagy egészségügyi személyzet esetében, akik átestek a COVID-19 fertőzésen és immunitás alakult ki náluk.
 • Az ESHRE javasolja a meddőségi kezelések eredményeinek nyomon követését és összehasonlítását a vakcinált és a nem vakcinált páciensek köré
 • Az ESHRE továbbá sürgeti a COVID-19 vakcina gyártóit, hogy tegyenek közzé hiteles információt és ajánlást a várandósok és gyermekvállalás előtt álló párok oltásáró
 • Jelenleg nincs információnk a különböző vakcinák meddőség kezelése vagy a terhesség ideje alatti biztonságos használatáról, így nem lehet egyértelmű útmutatást adni a megfelelő döntéssel kapcsolatban azon nőknek és férfiaknak, akik gyermekvállalás előtt állnak.

Forrás: https://www.eshre.eu/-/media/sitecore-files/Guidelines/COVID19/COVID-19-vaccination-and-assisted-reproduction_12012021.pdf?la=en&hash=FED79709980CFEA149D131DDFCB2914CEBE1E8C6

Fordulj hozzánk bizalommal nőgyógyászati szűrővizsgálat, bármilyen nőgyógyászati probléma, meddőség vagy terhesgondozás esetén is!

dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember
+36 70 775 2279
info@lilymed.hu
1095 Budapest, Tinódi utca 1-3/C lépcsőház, földszint 4. Kaputelefon: 119 

Időpontot foglalok