Blog

Interjú

Interjú egy 23. hétben járó várandós anyukával.

 - Mesélsz nekünk a terhességedről?! (Hanyadik terhesség, hanyadik hétben vagy?)

 - 2. babámat várom, jelenleg a 23. hétben járok. 

 - Milyen volt a babavárás a járvány kirobbanása előtt?

 - Alapvetően minden rendben zajlott, a saját személyiségemből fakadóan voltak aggodalmaim az első trimeszterben, de minden vizsgálat rendben volt, szépen alakult minden. Az első 12 hét aggodalmát épp átvette a felhőtlen babavárás, tervezgetés, fészekrakás időszaka. Úgy 5-6 hétre, amikor robbant a veszélyhelyzet.

 - Mi változott azóta? Hogyan tudod, ha egyatalan lehet, megélni a szépségeit ennek az állapotnak a járvány kirobbanása óta?

 - A legnagyobb változás azt hiszem, a bizonytalanság. Hogy hétről hétre, de inkább napról napra változnak a körülmények, nyilvánvalóan az egészségügyet sújtja most a legnagyobb teher, és ez a szülészeti osztályok működésére is hatással van. Kórházanként eltérőek a szabályozások, de sok helyen már most sem lehetséges az apás szülés, és ami ennél is nagyobb félelmet okoz a kismamákban, hogy egyes helyeken már a választott orvos és szülésznő sem lehet jelen, csak az ügyeletes személyzet dolgozhat. 

 - A legfontosabb feladatunk most amellett, hogy próbálunk tudatosan a pozitív dolgokra, a kisbabánk fejlődésére koncentrálni, hogy fel kell készülnünk minden eshetőségre. Érdemes tudatosan készülni a folyamatokra, utánajárni, hogy melyek azok a vizsgálatok, amiket mindenképp érdemes elvégezni, melyek azok, amelyek elhagyhatók. Nagyon sok orvos átállt most az online konzultációra, ez egy remek lehetőség arra, hogy ne maradjunk teljesen egyedül a kérdéseinkkel, de bizony az eddigiekhez képest nagy változást jelent az anyukáknak elfogadni, hogy ha nem kuksoljuk 4 hetente a babát, ő akkor is szépen, egészségesen fejlődik. Egyszerűen most bíznunk kell a természetben. Másrészt a szülésre is tudatosan kell készülnünk, akár könyvekből, akár online felkészítők segítségével, akár az orvosunk bevonásával. A lényeg, hogy minden eshetőségre készen álljunk, és nyitottak legyünk.

 - A terhesgondozásban, vizsgálatok elvégeztetésében milyen nehézségekkel kell szembenézned?

 - Az online szakorvosi konzultáció mellett a laborok leállása is nagy változás. Rutin vérvételekre már sok helyen nincs lehetőség, a várandósság legvégén jellemző napi CTG is ritkul. A korábban folyamatos orvosi ellenőrzés alatt tartott terhesgondozással szemben most egy kicsit magunkra maradtunk. 

 - Ajánlanád-e hogy ebben az idôszakban tudatosan vállaljon bárki gyermeket?

 - Ebben nyilván nagyon nehéz tanácsot adni olyan pároknak, akik esetleg évek óta küzdenek a babáért. Ha egyébként minden rendben, és nincs ismert akadálya a teherbeesésnek, akkor én most biztosan várnék 2-3 hónapot, amíg már látjuk a vírus kifolyását, és kicsit újra stabilizálódni tud az egészségügy. Viszont akik épp egy meddőségi procedúra közepén vannak, érthető, ha nem akarnak egyetlen percet sem elvesztegetni. Ez egy nehéz döntés, mert egy kisbaba utáni vágy sokkal több, mint racionális döntés. Ott vannak az érzelmek, a hormonok, a múló idő, a párkapcsolat dinamikája, és még sok-sok egyéb, ami a mérleg másik serpenyőjébe kerül a vírussal szemben. 

 - A végére egy nehéz kérdést tartogattam neked!! Ugyan csak rajtam keresztül láttál bele a meddôségi kezelések világába de mit tanácsolnál azoknak akik örlődnek, félnek a kezelések leállításától?! Akik úgy érzik egyetlen esélyüket veszi most el ez a szituáció és minden kockázatot vállalva folytatni szeretnék a kezelést?

 - Részben válaszoltam az előző kérdésnél. A korábbi leletek kiértékelése, meddőségi specialistával történő konzultáció, diagnózis felállítása, mind nagyon fontos lépése a kezeléseknek, ezeknek simán van most is létjogosultsága és működik, ezt érdemes elindítani, akár online is. A továbbiakra nem lehet általános tanácsot adni, hiszen annyi egyedi élethelyzet van. Inkább saját tapasztalatot osztanék meg: a lelkiállapot, a stressz iszonyat nagy hatással lehet a sikerre. Ezt érdemes mérlegelni, hogy kit mennyire visel meg a jelenlegi helyzet, mekkora változásokat hozott a mindennapokban, mennyire alkalmas most a lélek egy ilyen új utazás befogadására. 

Időpontot foglalok