Blog

Ikreket várni kockázatos, ezért nem is lehet célja a lombikeljárásoknak

Ikreket várni kockázatos, ezért nem is lehet célja a lombikeljárásoknak

Ikrek? Akkor biztos lombikos babák voltak! A köztudatban mára annyira összefonódott az ikerterhességek jelensége a lombikeljárással, hogy szinte meglepődünk, ha IVF után nem két baba jön a világra. Bár van alapja ennek a tévhitnek is, jó tudni, hogy orvosi szempontból ma már egyáltalán nem számít nagy sikernek, ha az IVF alatt ikrek fogannak. Az ikerterhesség magas kockázatú terhesség, így lombikeljárás során is jobb törekedni rá, hogy elkerüljük. Dr. Tóth Alexandra mondja el, miért.

Az embereket mióta világ a világ lázban tartja az ikrek csodája. Nincs ebben semmi meglepő, ikernek lenni tudományos és hétköznapi szempontból is érdekes dolog. Ám, míg néhány évtizeddel ezelőtt ezer születésből csak 9 esetben jöttek ikrek a világra, mára ez a szám 12-re emelkedett. Az Oxford Egyetem kutatása szerint 1980 és 2015 között világszerte egyharmadával nőtt az ikerszületések aránya, különösen a kétpetéjű ikreké, amiért nagyrészt a lombikeljárások elterjedése felelős. Azzal ugyanis, ha rutinszerűen több embriót ültetnek be, egyértelműen az ilyen típusú várandósságok számát növelik.

Lombik során nem muszáj több embriót visszaültetni

De valóban együtt kell-e járnia az IVF-nek az ikerterhességekkel? A válasz az, hogy nem. Az ikerterhességek magas kockázatú terhességnek számítanak mind az anya, mind a gyermekek szempontjából, az IVF technika pedig már bőven fejlődött annyit, hogy ne legyen szükségszerű egyszerre 2-3 embriót beültetni a sikerhez. Ma már egyre jobb laborokkal dolgoznak a meddőségi klinikák és egyre pontosabb genetikai vizsgálatok segíthetnek kiválasztani a legjobb embriókat, a nagy nemzetközi szakmai ajánlások éppen ezért már jó ideje nem is javasolják automatikusan az egynél több embrió transzferálását.

– Azt, hogy hány embrió kerüljön vissza általában 3 fő szempont alapján döntjük el. Sokat számít a női életkor, hiszen minél magasabb, sajnos annál kisebb a sikeres beültetések aránya. Fontos, hogy hányadik lombik ciklusnál járunk és az is, hogy milyen a visszaültetésre váró embrió vagy embriók minősége. Ezen kívül természetesen más egyéni szempontok, nem várt események is szerepet játszhatnak a döntésben – mondja Dr. Tóth Alexandra és hozzáteszi, a cél sosem az, hogy minél több baba szülessen egy várandósságból, hanem az, hogy egészséges gyermek jöjjön a világra egy lehetőleg komplikációmentes terhesség után.

Milyen veszélyeket rejtenek az ikerterhességek?

Márpedig az ikerterhességek kockázatosak mind az anya, mind a babák szempontjából. Hiszen:

  • növelik a koraszülés esélyét,
  • növelik a középidős vetélések arányát,
  • az anyánál terhességi magas vérnyomást okozhatnak,
  • növelik a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét,
  • terhességi toxémiához és HELLP-szindrómához vezethetnek,
  • növelik a császármetszés esélyét, ami miatt további szövődmények alakulhatnak ki,
  • a babáknál gyakoribbak az újszülöttkori szülési sérülések,
  • placentációs (méhlepénnyel kapcsolatos) zavarokhoz vezethetnek,
  • speciális, csak ikerterhességekre jellemző rendellenességek kialakulását okozhatják a gyermekeknél.

 Már inszemináció esetén is kontrollálható az eredmény

 Nem kérdés tehát, hogy ahol csak lehet, csökkenteni kell a lombikleljárás során kialakuló ikerterhességek arányát. Ez pedig nem csak egyszerű ajánlás! A meddőségi klinikák sikerességi rátájának alakulásában nagy szerepet játszik az ikerterhességek száma. A legnagyobb európai szakmai szervezet, az ESHRE (European Society of Human Reproduction) klinikánként legfeljebb az összes IVF 13 %-nál tartja elfogadhatónak az ikerterhességek kialakulását, de javasolja az intézményeknek, hogy az ennél is jóval alacsonyabb 7,5 %-ra törekedjenek. A klinikák minősítésében természetesen más szempontok is szerepet játszanak, de általánosságban elmondható, hogy minél magasabb az ikerterhességek száma egy intézményben, annál rosszabb lesz a minősítése is.

Dr. Tóth Alexandra szerint ráadásul nemcsak IVF esetén, de már inszemináció során is lehet erre figyelni. – A cél itt is ugyanaz: egészséges baba szülessen egészséges terhességből úgy, hogy az anya is jól van. Ultrahangos követéssel láthatjuk, hogy az adott ciklusban hány domináns tüsző érett meg. Ha egynél vagy kettőnél több van, akkor érdemes leállítani a folyamatot és egy következő ciklusban próbálkozni – fejezi be a szakember.

Fotó: Freepik.

Időpontot foglalok