Blog

Alattomos akadály a méhben – Amikor niche nehezíti a gyermekvállalást

Alattomos akadály a méhben – Amikor niche nehezíti a gyermekvállalást

A császármetszés a könnyebbik út, szokták mondani azoknak, akik műtéti segítséggel hozzák világra a gyermeküket. Arról, hogy ez mennyire leegyszerűsíti a kérdést, korábban is írtunk már. A császármetszés nem kényelmi szolgáltatás, szövődményei – mint például a niche – a termékenységre is hatással lehetnek.

Ahogy nő a császármetszések aránya, úgy emelkedik a műtéttel járó komplikációk száma is. Sajnos előfordul, hogy bár a műtétet követően úgy tűnik, minden rendben van, az anyának nem sikerül újra teherbe esnie, esetleg elvetél, vagy rendszertelen méhűri vérzést, fájdalmas menstruációt tapasztal. Ilyenkor érdemes niche-re, azaz a császármetszés hegének méhfali defektusára is gyanakodni.

A császármetszésen átesett nők majdnem felénél fennállhat niche

Bár a probléma megítélésében a nőgyógyászok sem mindig egyeznek, a niche fontos témája lett az elmúlt évek szakmai konferenciáinak. Előfordul, hogy nem okoz panaszt, de jelenléte komoly életminőség romlással is járhat. Az adatok szerint a császármetszésen átesett nők 45 százalékát érintheti a jelenség. Léteznek hajlamosító tényezők, de biztosat egyelőre nehéz mondani az okokról.

Hajlamosíthat a niche kialakulására:

  • a hátrahajló méh,
  • a magas testtömeg-index,
  • a terhességi cukorbetegség,
  • a gyermekágyban tapasztalt lázas állapot, ami sebgyógyulási zavarhoz vezethet,
  • a korábbi császármetszések.

Meddőséghez vezethet, de műtéttel kezelhető

Niche esetén a hüvelyi ultrahangon egy fekete háromszöget látunk a belső méhszáj felett. De nem kizárólag ez az oda nem illő „kitüremkedés” okozhatja a problémákat. A heg felett elvékonyodik a méh izomrétege és a méhüreg felől kóros nyálkahártya jelenik meg, amely a menstruációs vér megrekedéséhez vezethet. A nyálkahártyán található erek ezen felül folyadékot szűrnek át, ami feltételezhetően a vérzészavar legfőbb oka, de megváltoztathatja a méhüreg miliőjét is, ami egyes szakmai vélemények szerint csökkent termékenységet vagy másodlagos meddőséget okoz. Az elváltozás szerencsére kezelhető műtéti úton. A heget borító izomréteg vastagságától függően méhtükrözés vagy hastükrözés segíthet.

A niche problémát okozhat meddőségi kezelés során is

Dr. Tóth Alexandra, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember számos esetben találkozott már a problémával. Látott komoly vérzészavarral járó, az életminőséget jelentősen rontó niche-t és olyat is, ami a meddőségi kezelés gyakorlati kivitelezését nehezítette meg. – Mindig döbbenettel gondolok arra az esetre, ami egy korábbi munkahelyemen történt. Másodlagos meddőséggel érkezett hozzánk egy páciens. Korábban császármetszéssel szült, saját nőgyógyásza már próbálkozott inszeminációval nála, de a katétert nem tudta felvezetni. Nálunk lombikeljárásban vett részt. Nem az én páciensem volt, én az embriótranszfer alkalmával ismertem meg. Az akkori főnököm végezte a visszaültetést, én követtem a katétert hasi ultrahanggal. Mikor ő megpróbálta a katétert felvezetni, az nem fordult be a méh üregébe, egyenesen elakadt a niche-ben. Tapasztalt, ügyes orvosként tovább próbálkozott, de olyan mértékű volt az elváltozás, hogy nem járt sikerrel. Végül egy, a katétertől sokkal merevebb eszközzel picit tágított a belső méhszájon, így juttatva fel a méhüregbe az embriót – meséli és hozzáteszi, sajnos nem is lett sikeres a beültetés.

Fotó: Freepik. 

Időpontot foglalok