Blog

Műtéttel és gyógyszeres terápiával is kezelhető a niche

Műtéttel és gyógyszeres terápiával is kezelhető a niche

Elhúzódó, esetleg fájdalmas menstruáció, rendszertelen méhűri vérzés, a várt gyermekáldás elmaradása. Egytől-egyig lehetnek a niche, azaz a császármetszés után kialakuló hegdefektus következményei. Bár kellemetlen tünetekről van szó, a problémának szerencsére többféle kezelési módja is létezik. Dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember mondja el, kinek mit ajánlanak.

Bár az egyes országok kutatási eredményei eltérhetnek, niche a császármetszésen átesett nők akár 45 százalékánál is kialakulhat, mégsem beszélünk róla eleget. A császárheg defektusa nem okoz panaszokat mindenkinél, de járhat életminőséget befolyásoló következményekkel, sőt csökkent termékenységhez is vezethet. Megítélésében egyelőre a szakma sem egyezik, a konferenciák mégis hot topic-ként kezelik.

Ami biztos, hogy a császármetszések számának növekedésével emelkedik a műtéti komplikációk száma is, a hajlamosító tényezők – mint például a hátrahajló méh, a magas testtömeg-index, a terhességi cukorbetegég, a gyermekágyban tapasztalt lázas állapot vagy a korábbi császármetszések ­– pedig csak rontanak a helyzeten. A műtét után kialakuló hegdefektus kóros állapot, amelynek kezelésére különböző ajánlások léteznek. Ha valakinek életminőséget rontó panaszai vannak, akkor tüneti terápiára vagy műtéti megoldásra lehet szüksége. Ez akkor is fontos, ha panaszok ugyan nem jelentkeznek, de még nem zárta le a családalapítás szakaszát.

Diagnózis után kell dönteni a következő lépésről

– Ha niche-re gyanakszunk az első teendőnk, hogy hüvelyi ultrahang segítségével felállítjuk a diagnózist, melynek során felmérjük, hogy mekkora maga a defektus és milyen vastag a felette lévő méhizomréteg. Az eredmény alapján beszéljük meg a pácienssel a lehetséges kezelési módokat – mondja Dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember, aki számos esetben találkozott már a problémával.

A niche tüneteinek kezelésére két műtéti lehetőség létezik, a laporoszkópia és a hüvely felőli méhtükrözés (hiszteroszkópia). Nemzetközi ajánlások a műtéti technika kiválasztását a niche feletti méhizomréteg vastagságához is kötik. Ha ez túl vékony, akkor csak laporoszkópiával érdemes próbálkozni, hiszen méhtükrözéssel nagy lenne a perforáció esélye.

Mi történik méhtükrözés alkalmával niche esetén?

– Méhtükrözés során egy vékony, merev kamerát juttatunk fel a méhüregbe, amit folyadékkal töltünk fel, hogy meg tudjuk nézni pontosan milyen a defektus. Mivel a kamerának eszközcsatornája is van, azonnal le tudjuk kerekíteni a „niche-háromszög” két sarkát, illetve hatástalanítani tudjuk a hegdefektus mélyén kialakult kóros ereket is, amelyek feltehetően a vérzészavarért felelnek – magyarázza Dr. Tóth Alexanda és hozzáteszi, ezt az eljárást általában tüneti kezelésként ajánlják, ha a páciens szeretne még gyereket, inkább a laporoszkópiás műtétet javasoljuk.

Hogyan segít a laporoszkópia, ha niche-ről van szó?

– Laporoszkópia esetén a hasfalon ejtett apró bemetszésen keresztül operálunk. Ilyenkor először szétszedjük a hasüregben a korábbi műtét után esetlegesen jelentkező összetapadásokat, ha szükséges leválasztjuk a húgyhólyagot a hegről, majd teljesen eltávolítjuk a niche-t és összevarjuk a méhet. Nagyon súlyos niche és rendkívül vékony méhizom esetén is ezt ajánljuk – avat be a szakember.

A progeszteron tartalmú készítmények enyhíthetik a tüneteket

A tünetek enyhítésére gyógyszeres kezelést is alkalmazhatunk. A hormontartalmú spirálok elvékonyítják a nyálkahártyát és szinte teljes egészében megszüntetik a menstruációs vérzést. Hasonló a helyzet a csak progeszteron tartalmú szájon át szedhető fogamzásgátlókkal, az úgynevezett mini tablettákkal is. De kérhető szintén progeszteron tartalmú injekció vagy „depó” is, ami tulajdonképpen egy gyógyszert tartalmazó pálcika, amely a felkar bőre alá ültetve 5 éven keresztül fejti ki a hatását folyamatos felszívódás mellett. Ezeket a lehetőségeket általában akkor érdemes alkalmazni, ha a családalapítás szakasza lezárult és az életminőség javítása a cél.

Fotó: peoplecreations, Freepik. 

Időpontot foglalok