Blog

Baktérium okozza a felfázást, nem a hideg

Baktérium okozza a felfázást, nem a hideg

Gyakori vizelési inger, csípő érzés, esetleg véres vizelet. Egytől-egyig kellemtelen tünetei a felfázásnak, amit tipikusan őszi-téli betegségnek gondolunk, pedig kialakulása általában nem a hideggel és nem az időjárással függ össze. Természetesen, ha a hideg miatt meggyengült a szervezetünk védekezőrendszere, fogékonyabbak lehetünk a betegségekre, de a panaszokat valójában többnyire bakteriális fertőzés okozza, így akár a nyári melegben is szenvedhetünk tőlük. Az viszont igaz, hogy a nők nagyobb arányban fertőződnek meg. Ennek egyszerű anatómiai oka van: a női húgycső rövidebb, mint a férfi, közel van a végbélnyíláshoz, ahonnan a fertőzést okozó baktériumok a leggyakrabban származnak, ráadásul mindig nedves, ez a három körülmény pedig egyszerre segíti a baktériumok megtapadását és gyors bejutását is a hólyagba.

Nem szexuális úton terjedő betegség, mégis köze van a szexhez

A felfázás természetesen bármelyik életkorban jelentkezhet, de ha az okokat keressük, mindenképp ki kell emelnünk az aktív szexuális életet élő nők csoportját, esetükben ugyanis általában a nemi élettel mutat összefüggést a fertőzés. Nem kell megijedni, a felfázás továbbra sem szexuális úton terjedő betegség, de mivel a húgyúti fertőzések döntő többségét a végbél környékéről származó E. coli baktériumok okozzák, amelyek a nemi érintkezés során kerülnek rossz helyre, érdemes betartani néhány szabályt a megelőzés érdekében.

  • Szexuális együttlét után mindenképp fontos kiüríteni a hólyagot, hiszen a pangó vizeletben gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok. Jó, ha aktus után sok folyadékot fogyasztunk, mert ez is segíti az esetlegesen rossz helyre került baktériumok „kimosását” a szervezetből.
  • Érdemes lehet zuhanyozni is szexuális együttlét után.
  • Ugyanilyen fontos az alapvető, mindennapos higiéniai szabályok betartása is. Lehetőség szerint viseljünk kényelmes, pamut alsóneműt, kerüljük a rendszeres kádfürdőt, inkább zuhanyozva tisztálkodjunk.
  • Sajnos a gyakori partnercsere is növeli a betegség kialakulásának kockázatát, így sűrű fertőzöttség esetén, érdemes erre is gondolni.

A változókor is veszélyeztetett időszak lehet

Menopauza idején a női szervezet ösztrogéntermelése folyamatosan csökken, majd idővel meg is szűnik. A természetes, ám sok kellemetlenséggel járó folyamat következtében a hüvely és a húgyutak hámrétege idővel gyengülni, vékonyodni kezd, ami miatt sebezhetőbbé válik, így nem tud olyan hatékonyan ellenállni a bakteriális fertőzéseknek, mint korábban. Mivel itt alapvetően hormonális folyamatok állnak a védekezőrendszer gyengülésének hátterében, változókorban lévő nőként panaszok esetén mindenképp érdemes szakemberhez fordulni.

Gyógynövény vagy gyógyszer?

Szintén nagyon fontos azonnal felkeresni egy orvost, ha a tünetek gyerekeknél, várandósság alatt vagy cukorbetegség mellett jelentkeznek, illetve, ha láz is társul hozzájuk, utóbbi esetén ugyanis feltételezhető, hogy a vesét is érinti a fertőzés.

Ha közepes vagy súlyos felfázásról van szó, akkor általában vizeletfertőtlenítő szerekkel és antibiotikummal lehet segíteni a betegen. Enyhe tünetek esetén elég lehet a gyógynövényes, például medveszőlő teával végzett kezelés is, ám ha ez egy-két nap alatt nem mulasztja el a tüneteket, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni!  Felfázásra gyakran ajánlják a tőzegáfonya kivonatot és a tőzegáfonya teát is, amelyek inkább megelőzésképp használhatók jól.

Fotó: Freepik, jcomp. 

Időpontot foglalok