Gyakran feltett kérdések

Amennyiben egy pár életébe 1 év rendszeres, védekezésmentes együttlétek után sem köszönt be a gyermekáldás,
ajánlott a pár mindkét tagjának orvosi kivizsgálásra menni. 

Azonban nőként ajánlott hamarabb nőgyógyászt/meddőségi szakembert felkeresni amennyiben:

– 35 évnél idősebb és 6 hónap vagy hosszabb ideje próbálkozik teherbe esni
– 40 éves elmúlt
– Rendszertelen a menstruációja vagy kimarad
– Nagyon görcsösek, fájdalmasak a menstruációi
– Ismert termékenységi problémája van
– Korábban endometriózissal diagnosztizálták vagy kismedencei gyulladáson esett át
– Több vetélése volt már
– Daganatellenes kezelésben vett részt

 
Azonban férfiaknál ajánlott andrológus szakorvost felkeresni amennyiben:
– Spermiogram vizsgálat során eltérést azonosítottak
– Korábban ismert prosztata, here vagy szexuális problémái voltak
– Családban előfordult férfi eredetű meddőség
– Daganatellenes kezelésben vett részt

Mindenekelőtt egy első konzultáció alkalmával döntjük el, milyen vizsgálatok elvégzése szükséges. A LilyMedben a javasolt vizsgálatokat teljes körűen meg tudjuk szervezni, azonban hozott leleteket is elfogadunk. Ha eltéréseket tártunk fel, jó eséllyel megtaláltuk a sikertelen teherbeesés okát, akkor tudunk szakértő csapatunkkal kezelési javaslatot adni. Először tehát csak egy beszélgetésre kerül sor, utána határozzuk meg, milyen teendők várnak ránk.

A gyermek utáni vágy és annak a kínzó kérdése hónapról hónapra, akár több éven át, hogy “miért is nem sikerül?” embert próbáló folyamat, így teljesen természetes, hogy rengeteg frusztráció, fájdalom halmozódik fel a pár tagjaiban.Mégis, ha valaki a depresszió jeleit véli felfedezni magán vagy a párján, azonnal kérjen segítséget, forduljon szakemberhez, hiszen a depresszió nem csak a teherbeesésnek, de a mindennapok reális megélésének/megítélésének is komoly akadálya lehet, amely ellen egyedül nehéz küzdenünk!

A termékenységi problémák hátterében számos dolog állhat. A teherbeesési nehézség esetén 30%-ban női oldalon találunk problémát, 30%-ban férfi oldalon, 10%-ban pedig a pár minkét tagjánál. A tudomány jelenlegi állása szerint a párok nagyjából 15-20 százalékánál ismeretlen eredetű a terméketlenség oka. Statisztikák minimális eltérést mutathatnak országonként. A LilyMedben mind a kivizsgálás, mind pedig a kezelési javaslat személyre szabott. 

Ez a fájdalomérzet akár normális is lehet, ha azonban a fájdalom oly mértékben zavaró, hogy már kedvezőtlenül befolyásolja a mindennapokat, akkor érdemes nőgyógyásszal konzultálni, aki további, célirányos kérdéseket feltéve próbálja definiálni a problémát, a megfelelő vizsgálatokkal pedig kiderítheti, mi állhat az erős fájdalom hátterében. 

Természetesen a megfelelő protokollal tudjuk stimulálni a PCOS-sel együtt élő pácienst, azonban bármilyen kezelés megkezdése előtt a partner kivizsgálása is szükséges, csak a pár leleteinek, eredményeinek ismeretében lehet megfelelő kezelési tervet összeállítani. 

Igen, ez is lehet az egyik oka a spontán fogantatás elmaradásának. A spontán teherbeeséshez legalább egy, kifogástalanul működő petevezetékre van szükség. A petevezeték átjárhatóságára vonatkozó vizsgálatot a LilyMed nőgyógyászati rendelőben el is tudja végezni a szakorvos, így azonnal választ kapunk a vezetők átjárhatóságáról.

A LilyMedben arra törekszünk, hogy új pácienseink számára a lehető legkorábbi időpontot tudjuk biztosítani az első találkozásra. Jellemzően néhány munkanapon, de legkésőbb 1-2 héten belül tudunk időpontot biztosítani az első konzultációra.

Ez leginkább a pár időbeosztásán múlik, de a LilyMedben átlagosan másfél – két hónap alatt a komplett kivizsgálást el tudjuk végezni, hiszen szükség lesz a női ciklustól függő vizsgálati eredményekre is. Természetesen, ha a pár már rendelkezik 3 hónapon belüli leletekkel, a kivizsgálási idő rövidülhet.

Minden ember más és más módon éli meg azt, ha a gyermekáldás nem az általa elképzelt módon történik, ha nehézség előtt áll. A babára várás folyamatába sokszor gördít akadályokat az élet, fontos, hogy ezekről nyíltan, akár szakember segítségét kérve tudjunk beszélni, hogy ismerjük saját határainkat, felismerjük a lehetőségeinket és meg tudjuk fogalmazni a valódi célunkat. A LilyMedben a lélek gondozását nagyon fontosnak tartjuk, éppen ezért meddőségi és reprodukciós szaktanácsadó-meddőségi coach is segíti a megkezdett munkát.

Teljes mértékben! A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozásból adódó túlsúly, a magas testtömeg-index is hatással vannak a női hormonális ciklusra, ezáltal a termékenységre is. Tanulmányok igazolják, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása valamint a kevés zöldség-, gyümölcsfogyasztás megnövelheti a teherbeesésig eltelt időt. 

Az AMH szint értékeléséhez több eredményt valamint az anamnézist kell együttesen látnunk. Fontos befolyásoló faktor a női életkor, a többi ciklusfüggő hormon eredménye stb. Mindezek fényében azt mondhatjuk, hogy a LilyMedben teljeskörű kiértékelést és tájékoztatást tudunk az „alacsony” AMH szinttel rendelkező pácienseknek biztosítani.

Nekünk, orvosoknak a vérből kimutatott HCG érték az irányadó. Orvosilag tehát nem indokolt a vérvétel előtt terhességi tesztet csinálni. A kíváncsiság persze nagy úr, de a teszt eredménye esetenként fals pozitív vagy fals negatív eredményt is mutathat, ezért javasoljuk, hogy ha teheti, várja meg a vérvétel eredményét.

Igen, bankkártyás fizetésre is lehetősége van pácienseinknek.

Igen, több egészségpénztárral is szerződésben állunk. 

Az utcán, a környező utcákban van lehetőség parkolásra, azonban a LilyMed fizető övezetben található.

Dr. Tóth Alexandra

szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember

Szülész-nőgyógyász szakorvos  és meddőségi szakember vagyok. 2010-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A Szegedi Női Klinikán voltam rezidens és szakorvosjelölt. Ebben az időszakban sok tanulmányúton jártam és ösztöndíjasként külföldön is képeztem magam. Ezek közül számomra meghatározó volt az Egyesült Államokban eltöltött bő egy évem. Nagyon sokat tanultam kint a szakmámról, a technikai felkészültségükről, az orvosi attitűdről, az orvos-beteg kommunikációról és a kemény munkáról. A másik meghatározó élményem a Franciaországban eltöltött nőgyógyászati endoszkópiára épülő gyakorlatom volt. Itt volt lehetőségem a meddőség témakörében végzett műtétekben is részt venni, mint a méhtükrözés, laparoszkópos endometriozis műtétek, mióma eltávolítás, petefészek ciszták stb. Nemzetközileg elismert szakemberektől tanulhattam. Az elméleti és szakmai tudás mellett mentoraim megmutatták mennyire fontos a szakma iránti alázat, az ambíció, a folyamatos tanulás, tudásom átadása és a csapatmunka. Hazatérve amikor lehetőséget kaptam egy budapesti meddőségi központban, elfogadtam. Elsősorban a meddőségben alkalmazott endoszkópos műtétek terén akartam fejlődni. A meddőségi kivizsgálásokról, kezelésekről szerintem a legjobb szakembertől tanultam. Ráébredtem, hogy nem csak a műtéteket hanem az egész meddőséget, mint szakterületet szívből csinálom és szeretem. Úgy éreztem és érzem a mai napig, hogy mind szakmailag, mind emberileg sokat tudok adni a pácienseimnek és ők is nekem.

Tanulmányok

2004-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar

Általános Orvosi diploma.

2007-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Orvosi

Szaknyelvi Kommunikációs és Fordítóképző Csoport

Egészségügyi Szakfordító és Tolmács.

2010-2017 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti

és Nőgyógyászati Klinika

Szülész-nőgyógyász szakorvos

 

 

Szakmai tapasztalataim

2016.09 – 2017.03.

Humán Reprodukciós Intézet – Budapest, Magyarország

2015-2016.04. CHU Estaing, Clermont-Ferrand Franciaország

Munkakör: nőgyógyászati laparoscopos fellow (gynecologic surgical fellow)

Mentor: dr. Revaz Botchorosvili

2010-2017 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Munkakör: Szülész-nőgyógyász rezidens, szakorvosjelölt

Szülészet-nőgyógyászat szakképzésben előírt feltételeket elvégeztem, egy

legmagasabb ellátási szinttel rendelkező egyetemi klinikán. Gyakorlatomat

másfél évre megszakítottam, mely során az Amerikai Egyesült Államokban

tanultam. ECFMG certificate. (USMLE Step 1&2 – CK, CS)

2010 State University of New York at Buffalo, NY

Mentor: Shashi Lele, MD and Laszlo Metchler, MD

2007 IFMSA Palermo, Olaszország

Mentor: G. Ciaramita

Önkéntes munka

2005-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar,

Magatartástudományi Intézet

Mentor: dr. Barabás Katalin

Egyetemi éveim alatt egészségfejlesztő tevékenységben vettem részt a

Magatartástudományi Intézet szervezésében. Különböző témákban

előadásokat és fejlesztő órákat tartottam középiskolások részére.

Az üzenetet
továbbítottuk!

Látogassa meg facebook oldalunkat

Megosztás itt: facebook