Híreink

Ultrahang vizsgálatok és Babamozi várandósság alatt a LilyMednél

Ultrahang vizsgálatok és Babamozi várandósság alatt a LilyMednél

A várandósság során elvégzendő vizsgálatok közül talán az ultrahang (UH) vizsgálatok a legismertebbek. Magyarországon általában minimum négy alkalommal végzünk ultrahang vizsgálatot a babavárás ideje alatt, de ennél természetesen többször is érdemes lehet megnézni a magzatot, sőt a LilyMednél 4D-s babamozira is van lehetőség.

A kötelező vizsgálatok közé tartozik a korai, terhességet megállapító ultrahang, illetve az első, a második genetikai ultrahang és a harmadik trimeszteri ultrahang szűrővizsgálat is. Ezen alkalmak segítségével figyelemmel kísérhetjük a magzat fejlődését, a méhlepény állapotát, valamint kiszűrhetünk bizonyos genetikai rendellenességeket is. A vizsgálatokat rendelőnkben tapasztalt szonográfus végzi, az eredményeket szülész-nőgyógyász szakorvos értékeli ki. A februári időpontjainkat most ráadásul 30 % kedvezménnyel tudod foglalni! 

Időpontfoglalás telefonon, a +36 70 775-2279-es számon vagy a cikk alján található "Időpontot foglalok" gomb segítségével lehetséges.

Korai ultrahang vizsgálat

A korai ultrahang vizsgálatra az első trimeszterben, a 6. és a 9. terhességi hét között kerül sor. Segítségével megerősíthető a várandósság ténye, megállapítható a magzatok száma, megadható a pontos terhességi kor és ellenőrizhető, hogy a magzat vagy a magzatok a méhen belül helyezkednek-e el.

Első trimeszteri genetikai ultrahang

Az első genetikai ultrahang vizsgálatot a 11. és a 13. hét között végezzük. Ekkor már megmutatkozhatnak a kromoszóma-rendellenességekre utaló első jelek. Az egyik legismertebb, már ilyenkor kiszűrhető kromoszóma-rendellenesség a Down-szindróma. Amennyiben gyanújeleket észlelünk (például az orrcsont nem megfelelő fejlődését vagy hiányát, esetleg a tarkóredő túlzott vastagságát), további vizsgálatok válnak szükségessé.

Első trimeszteri ultrahang vizsgálat.

 Második trimeszteri genetikai ultrahang

A második genetikai ultrahangra a 18. és a 20. terhességi hét között kerül sor. Ekkorra a magzat mérete már alaposabb vizsgálatot tesz lehetővé, a belső szervei is jól láthatók, így ebben a korban szűrhető ki a legtöbb ultrahanggal észlelhető fejlődési rendellenesség. Megnézzük, hogy a csontok és belső szervek jól fejlődnek-e, megvizsgáljuk a szívet, és ha szükség van rá, az orrcsont újabb vizsgálatával pontosítjuk a Down-szindróma kockázatát is, de szűrjük az ajak és a szájpad hasadék, a nyitott gerinc és a dongaláb lehetőségét is.

Harmadik trimeszteri ultrahang szűrővizsgálat  

A harmadik trimeszteri ultrahang szűrővizsgálatra a 29. és a 32. hét között kerül sor. Ekkor szűrhetők a későn kialakuló fejlődési rendellenességek, de vizsgáljuk a magzat fejlődését, fekvését, a magzatvíz mennyiségét és a méhlepény érettségét is.

Ultrahang kép.

36-38. heti ultrahangvizsgálat (biometria, flowmetria)

Bár a „kötelező” UH vizsgálatok sora a harmadik trimeszteri ultrahang szűrővizsgálattal véget ér, javasolt a várandósság utolsó szakaszában is megvizsgálni a babát. A 36-38. hétben érdemes újra ellenőrizni a magzat fekvését, súlyát, fejlettségét (biometria), a méhlepény állapotát és a köldökzsinórban, valamint a koponyában az áramlási értékeket is (flowmetria).

4D Babamozi

A LilyMed szolgáltatási palettája 4D babamozival bővült. Az ultramodern technológiának köszönhetően úgy leshetjük meg gyermekünket az anyaméh biztonságos melegében, mintha csak filmet néznénk. A különleges ultrahang vizsgálat optimális ideje a 24. és a 30. hét közé tehető, mert ebben a szakaszban nyílik a legjobb lehetőség realisztikus képek készítésére, de igény szerint már a 13. héttől bármikor elvégezhető. Fontos tudni, hogy a babamozi nem helyettesíti a kötelező ultrahangvizsgálatokat, csupán vizuális élményszerzésre szolgál, amelyen a családtagok is részt vehetnek. A vizsgálatról lelet készül, a kismamák fotót, illetve videódokumentációt kapnak a látottakról.

Időpontot foglalok