Női vizsgálatok

HYCOSY (ultrahangos méhüregi és petevezeték átjárhatósági vizsgálat)

Ultrahangos méhüregi és petevezeték átjárhatósági vizsgálat. Fontos kiemelni, hogy nem csak a petevezetékek átjárhatóságáról ad felvilágosítást, hanem a méhüreg állapotáról is. Ezért lehet, hogy ezt vagy ehhez nagyon hasonló ún. sonohysterogram nevű vizsgálatot lombikeljárás előtt is kérünk.

A Hycosy vizsgálat ambulanter történik, egy nőgyógyászati vizsgálóban ébren. Különösebb előkészületet a páciens részéről nem igényel. Amit kérünk a vizsgálat előtt az egy hüvelyváladék tenyésztés és STD (szexuális úton terjedő betegségek) kórokozók szűrése.  

A vizsgálat ideális időpontja a menstruációt követően, még középidő előtt van. Ez nagyjából a ciklus 5. napjától a 12-13. napig terjedő időszak. Természetesen akinek rövidebb vagy hosszabb ciklusai vannak, mint 28 átlagban annak ez eltérhet. Az időzítés fontos, hisz ebben az időszakban a legkevésbé kellemetlen a vizsgálat, még elég vékony a nyálkahártya a megfelelő tájékozódáshoz a méhüregben és biztosan nem egy kialakult terhesség során “öblítjük” át a méhüreget. A vizsgálatra megérkezve, van lehetőség Livopan (kéjgáz) kérésére a vizsgálathoz, ami oldja a szorongást és picit bódító hatású. 

A vizsgálat hasonlóan kezdődik, mint egy nőgyógyászati szűrés. Hüvelyi feltárást követően, fertőtlenítünk majd egy vékony, puha katétert vezetünk a méh üregébe a méhnyakon keresztül.  Majd amikor a katéter a helyén van, annak végi részén elhelyezkedő, kb. 1 cm átmérőjű ballont fefújunk fiziológiás sóoldattal (hogy ne csússzon le) és rögzítjük a belső méhszáj fölött. Majd eltávolítjuk a kacsát (vizsgálóeszköz) és hüvelyi ultrahanggal ellenőrizzük a katéter és a ballon helyét. Ha minden rendben van, a katéteren keresztül az asszisztensnő speciális kontrasztanyagot kezd áramoltatni, amit az ultrahang segítségével tudunk követni. Ez általában alhasi teltségérzettel vagy enyhe feszítő érzéssel jár együtt. Mivel a vizsgálatot a páciens kijelzőn követheti (ultrahang képet lát), így az eredményt azonnal el is tudjuk magyarázni. Azon túl, hogy a petevezetékek átjárhatóságát megtudjuk, információt kapunk arról van-e veleszületett méhüreget érintő fejlődési rendellenesség, látható-e mióma, polip vagy egyéb eltérés.

A vizsgálat befejeztével leengedjük a ballont és eltávolítjuk a katétert. Ritkán fordul elő, hogy erős alhasi görcs, rosszullét, hányinger alakul ki a vizsgálatot követően. Természetesen amíg nincs a páciens teljesen jól nem engedjük el a rendelőből. Amennyiben a vizsgálatot követően semmi panasz nem észlelhető az aznapi teendők folytathatók.

Pár napig hüvely felől kevés vérzés előfordulhat, ez nem jelent rosszat. A vizsgálat és esetleges kevés vagy közepes vérzés a ciklust nem befolyásolja. Tehát normál időben, egy normál menstruáció fog jelentkezni.

 

Ciklushoz kötött hormon vérvételek:

Az első vérvételre a ciklus 2-5. napja között kerül sor. A menstruáció első napját tekintjük a ciklus első napjának. Ha a vérzés délután (ebéd után) jelentkezik, az nulladik napnak minősül, a rákövetkező napot tekintjük elsőnek. A pecsételés, barnázás nem számít menstruációnak. Nem szükséges éhgyomorra érkezni. A második vérvétel általában a ciklus 19-21. napja között történik, azonban ennek az időpontja a ciklushossztól függően változhat. Ezt minden esetben a kezelőorvos határozza meg. Amennyiben mindkét vérvétel megtörtént tudjuk kiértékelni az eredményeket.

 

Inzulinrezisztencia vizsgálat:

Ehhez a vizsgálathoz éhgyomorra kell érkezni, azaz éjféltől nem szabad se enni, se inni. Előző este könnyű vacsorát érdemes fogyasztani. A vizsgálat 2 óra hosszás.

Érkezéskor ujjbegyből egy glükóz-szint gyorstesztet végzünk, ezt követően háromszor történik vérvétel, a nulladik, hatvanadik és százhuszadik percnél. A hozzá szükséges 75 gramm glükózt tartalmazó italt és citromlevet biztosítjuk. 

Dr. Tóth Alexandra

szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember

Szülész-nőgyógyász szakorvos  és meddőségi szakember vagyok. 2010-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A Szegedi Női Klinikán voltam rezidens és szakorvosjelölt. Ebben az időszakban sok tanulmányúton jártam és ösztöndíjasként külföldön is képeztem magam. Ezek közül számomra meghatározó volt az Egyesült Államokban eltöltött bő egy évem. Nagyon sokat tanultam kint a szakmámról, a technikai felkészültségükről, az orvosi attitűdről, az orvos-beteg kommunikációról és a kemény munkáról. A másik meghatározó élményem a Franciaországban eltöltött nőgyógyászati endoszkópiára épülő gyakorlatom volt. Itt volt lehetőségem a meddőség témakörében végzett műtétekben is részt venni, mint a méhtükrözés, laparoszkópos endometriozis műtétek, mióma eltávolítás, petefészek ciszták stb. Nemzetközileg elismert szakemberektől tanulhattam. Az elméleti és szakmai tudás mellett mentoraim megmutatták mennyire fontos a szakma iránti alázat, az ambíció, a folyamatos tanulás, tudásom átadása és a csapatmunka. Hazatérve amikor lehetőséget kaptam egy budapesti meddőségi központban, elfogadtam. Elsősorban a meddőségben alkalmazott endoszkópos műtétek terén akartam fejlődni. A meddőségi kivizsgálásokról, kezelésekről szerintem a legjobb szakembertől tanultam. Ráébredtem, hogy nem csak a műtéteket hanem az egész meddőséget, mint szakterületet szívből csinálom és szeretem. Úgy éreztem és érzem a mai napig, hogy mind szakmailag, mind emberileg sokat tudok adni a pácienseimnek és ők is nekem.

Tanulmányok

2004-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar

Általános Orvosi diploma.

2007-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Orvosi

Szaknyelvi Kommunikációs és Fordítóképző Csoport

Egészségügyi Szakfordító és Tolmács.

2010-2017 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti

és Nőgyógyászati Klinika

Szülész-nőgyógyász szakorvos

 

 

Szakmai tapasztalataim

2016.09 – 2017.03.

Humán Reprodukciós Intézet – Budapest, Magyarország

2015-2016.04. CHU Estaing, Clermont-Ferrand Franciaország

Munkakör: nőgyógyászati laparoscopos fellow (gynecologic surgical fellow)

Mentor: dr. Revaz Botchorosvili

2010-2017 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Munkakör: Szülész-nőgyógyász rezidens, szakorvosjelölt

Szülészet-nőgyógyászat szakképzésben előírt feltételeket elvégeztem, egy

legmagasabb ellátási szinttel rendelkező egyetemi klinikán. Gyakorlatomat

másfél évre megszakítottam, mely során az Amerikai Egyesült Államokban

tanultam. ECFMG certificate. (USMLE Step 1&2 – CK, CS)

2010 State University of New York at Buffalo, NY

Mentor: Shashi Lele, MD and Laszlo Metchler, MD

2007 IFMSA Palermo, Olaszország

Mentor: G. Ciaramita

Önkéntes munka

2005-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar,

Magatartástudományi Intézet

Mentor: dr. Barabás Katalin

Egyetemi éveim alatt egészségfejlesztő tevékenységben vettem részt a

Magatartástudományi Intézet szervezésében. Különböző témákban

előadásokat és fejlesztő órákat tartottam középiskolások részére.

Az üzenetet
továbbítottuk!

Látogassa meg facebook oldalunkat

Megosztás itt: facebook