Endokrinológia

 Rendelőnkben endokrinológiai vizsgálatok is elérhetők. Rövid határidővel tudunk adni időpontot. Nemcsak termékenységi vizsgálatok keretében, hanem bármilyen problémával fordulhatnak szakorvosunkhoz! Ha további információt szeretne megtudni endokrinológiai vizsgálatunkról, olvasson tovább!

Az endokrinológia jelentése

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik. Belső elválasztású mirigyek mindazon szervek, melyek sejtjei különböző hatást kifejtő hormonokat termelnek. Az endokrin mirigyek által termelt hormonok a keringési rendszerbe kerülnek, majd a vérkeringéssel a test valamennyi sejtjéhez eljutva széles körű tevékenységet fejtenek ki.
 
A nemi mirigyek működéséért és a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért, valamint az ivarsejtek termeléséért a megfelelő hormonok felelősek.
 
Bizonyos hormonok az egyedfejlődést és a növekedés ütemének nagyságát szabályozzák. A szervezet belső egyensúlyának fenntartásában (a vérnyomás és a szívműködés szabályozása, a sav-bázis egyensúly, a hőmérséklet, a testsúly változása, izom-zsír-csontszövet aránya) is fontos szerephez jutnak a hormonok. A külső és belső változásokhoz való alkalmazkodást különböző hormoncsoportok összehangolt munkája szabályozza.

Endokrinológiai vizsgálat

Az endokrin rendszer teljes egészében szabályozza a szervezet működéséhez szükséges energiaforgalmat. Sok esetben egy hormon több funkciót is ellát, máskor pedig egy feladaton több hormon is dolgozik. A hormonzavarok kezelésével az endokrinológus szakorvos foglalkozik.

Endokrinológiai magánrendelés során mit vizsgálunk? Pajzsmirigy betegségek, pajzsmirigy túlműködés (Hyperthyreosis), pajzsmirigy alulműködés (Hypothyreosis), pajzsmirigy göbök, pajzsmirigy rák, inzulin rezisztencia, polycystás ovárium szindróma, cukorbetegség/Diabetes Mellitus, I-es típusú cukorbetegség, II-es típusú cukorbetegség, terhességi cukorbetegség

Endokrinológiai magánrendelés során miket vizsgálunk még?

 • Elhízás
 • Csontritkulás, csont anyagcsere zavarok
 • Mellékpajzsmirigy betegségek, calcium anyagcsere zavarokkal járó állapotok: mellékpajzsmirigy túlműködés (Hyperparathyreosis), mellékpajzsmirigy alulműködés (Hypoparathyreosis)
 • Mellékvese betegségek: mellékvese túlműködés (Conn szindróma, Cushing szindróma, pheochromocytoma), mellékvese alulműködés (Addison kór)
 • Agyalapi mirigy betegségek: túlműködéssel járó állapotok, alulműködéssel járó állapotok, agyalapi mirigy adenomák
 • Neuroendokrin tumorok
 • Nemi hormont termelő szervek betegségei

Időpontot foglalok