Nőgyógyászat

 A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok, szűrővizsgálatok elengedhetetlenek a prevenció szempontjából a nőgyógyászati problémák esetén is. Rendelőnkben teljeskörű szolgáltatást nyújtunk, mely keretén belül különböző nőgyógyászati vizsgálatok és vérvételek is elérhetők. Ezáltal időben fel tudjuk ismerni a szexuális úton terjedő fertőzéseket, illetve a rák kezdeti stádiumát. Rövid határidővel kaphat időpontot nálunk. Ha további információt szeretne megtudni nőgyógyászati vizsgálatainkról, olvasson tovább! 

Milyen nőgyógyászati vizsgálatokat végzünk a LilyMed termékenységi- és nőgyógyászati magánrendelőben?

Ezúton is szeretnénk hangsúlyozni a nőgyógyászati vizsgálatok, szűrővizsgálatok fontosságát, preventív jellegét! Nem csupán akkor kell felkeresnünk nőgyógyászunkat, mikor már jelentkeznek a panaszok! Figyeljünk oda magunkra, előzzük meg a betegségeket, járjunk évente nőgyógyászati szűrővizsgálatokra!

Időpontot foglalok

Alhasi fájdalmak kivizsgálása és kezelése

Az alhasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz a nők körében. A fájdalom oka nagyon széles körű lehet, ezért – ha nem csupán a menstruáció alkalmával jelentkezik a fájdalom – szükséges a nőgyógyászati kivizsgálás.

Mikor jelentkezhet és mit jelezhet az alhasi fájdalom?

Menstruáció környékén gyakran keseríti meg a nők napjait.
Terhesség: A beágyazódást kisérheti hasi fájdalom. De erős görcs méhenkívüli terhességet, vagy vetélést is jelezhet
 Petefészek, méhgyulladás: általában bakteriális eredetű a probléma, de sokszor hólyaghurut szövődménye is lehet.
Endometriózis: jellemző tünetet többek közt az alhasi fájdalom, mely fokozódik szexuális együttlét alatt és menstruáció során.
Mióma: jóindulatú daganat, mely pár millimétertől akár öklömnyi is lehet. Nagyobb méret esetén okozhat alhasi fájdalmat is.
Méhnyakrák: a megelőző állapotok, de maga a méhnyakrák is okozhat alhasi fájdalmat.
Hólyaghurut: más néven felfázás okozhat alhasi fájdalmat a csípő és égető vizeletürítés mellett.
Intim fertőzések: hüvelyfolyás megváltozása mellett alhasi panaszok is jelentkezhetnek.

Nőgyógyászati méhnyakrák szűrés (cytológia)

Minden hölgynek ajánlott, évenként egyszer a szűrés, aki már nemi életet él, vagy betöltötte a 18. életévét.

Hogyan történik a méhnyakrák szűrés? A hüvelyi vizsgálat során méhszáj felszínéről és méhnyakcsatorna kezdeti szakaszáról váladékmintát veszünk, melyet elküldünk további vizsgálatra, ahol mikroszkópos vizsgálat alá vetik és kiértékelik. A vizsgálat része a kolposzkópos megtekintés, mellyel a finom rendellenességekre is fény derülhet. Illetve a tapintásos vizsgálat a ciszták, miómák, gyulladás és az endometriózis kezdeti kiszűrésének egyik lépése. A hüvelyi ultrahang vizsgálat pedig pontosítja ezen betegségeket.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

Az ultrahang célja, hogy a nőgyógyászati betegségeket, rendellenességeket mihamarabb felismerjük. Milyen rendelleneségeket ismerhetünk fel a vizsgálat segítségével? Méh fal elváltozásai, méhnyálkahártya elváltozásai, petefészekciszták, méh-, petefészek- vagy petevezeték gyulladás.
Hogyan történik a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat?

A nőgyógyászati vizsgálatok közül az ultrahang vizsgálat kétféle módon történhet. Hüvelyi ultrahang vagy hasi ultrahang útján. Hüvelyi ultrahanggal tekintjük át a kismedencei szerveket. Hasi ultrahangot pedig a szexuálisan még nem aktív páciensek esetén végzünk.

Vérzészavarok kivizsgálása, postmenopausalis vérzészavarok

A menstruációs ciklus pontatlanságának megannyi oka lehet. Akár pszichés- vagy erős fizikai megterhelés is okozhatja. De természetesen állhat a hátterében különböző belső szervi eltérés is. A táplálkozás és egyes gyógyszerek is befolyásolhatják a ciklust.
Milyen típusú vérzészavarokról beszélhetünk?

    A ciklus késése, mikor csupán néhány napos késés a megengedett. Ha nagyon rendszertelen a ciklus, például egy hetes eltérés van, akkor az valamilyen problémát jelez. Ebben az esetben érdemes nőgyógyászhoz fordulni.
    A ciklus kimaradása serdülő korban normális jelenség. Míg felnőtt korban ez lehet a terhesség jele, vagy hormonszint-ingadozás, esetleg valamilyen betegség jele. Feltétlenül forduljunk nőgyógyászhoz!

Időpontot foglalok

Szeméremtesti és hüvelyfertőzések

Az egészséges szeméremtest és hüvely kulcsa a hormonegyensúly, a védekezőképességhez pedig az egészséges immunrendszer. Sok tényező befolyásolja a hüvely normál flórájának kényes egyensúlyát.

Bartholin-mirigy gyulladás: a járást, sőt még az egyhelyben ülést is fájdalmassá teszi. A Bartholin-mirigy feladata a hüvelynyák termelése. A gyulladás hátterében a legtöbbször bakteriális fertőzés áll.

Bakteriális vaginózis: a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, a folyás hátterében ez áll a legtöbbször. Külső baktériumok megtelepedése, illetve a hüvelyben lakozó baktériumok okozzák. Panasza a kellemetlen illatú és/vagy bővebb hüvelyváladék.

Hüvely gombás fertőzése

Hüvelyi és szeméremtesti candidiázis a külső szeméremtest és a hüvely gombás fertőzése. A háttérben legtöbbször a bélrendszerben előforduló Candida fajok elszaporodása áll. Tünetei: égő, viszkető, túrós, fehér folyás, fájdalmas közösülés.

Herpeszvírus fertőzés

A nemi herpesz tünetei: nedvező kisebesedő, fájdalmas, hólyagos kiütések, melyek fertőzőek.

Hüvelyváladék-tenyésztés (általános baktérium- és gombatenyésztés + kenet)

Ha a hüvelyben a normál flóra egyensúlya felborul, vagy fertőzés következik be, akkor elszaporodhatnak a betegséget okozó baktériumok, gombák. Ebben az esetben hüvelyi váladékozás, fájdalom, viszketés jelentkezhet. Ha a fertőzést nem lehet megállapítani a tünetekből, akkor hüvelyváladék-tenyésztésre van szükség.

Nemi úton terjedő betegségek szűrése

A szexuális élet megkezdésétől szükséges a fertőzések szűrése. Gyakoriságuk magas, tünetképzésük pedig szegényes, sokszor tünetmentesek a fertőzések. A szűrővizsgálatokkal a fertőzések korai fázisára fény derülhet, így a hatékony kezelést időben el tudjuk kezdeni.

Szexuálisan terjedő betegségek szűrése: A szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálata, melyet méhnyakból vett mintából mutatjuk ki.

Milyen esetben ajánljuk az évenkénti szűrést? Szexuálisan aktív élet, új vagy több partnerrel folytatott szexuális kapcsolat, óvszer használat nélküli szexuális kapcsolat

HPV tipizálás, nemi szemölcsök

A humán papillóma vírus a bőrön és a nyálkahártyán okozhat elváltozást. A legelterjedtebb nemi úton terjedő vírus. A humán papillóma vírus főleg a nőkre veszélyes, hiszen a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszik. De a HPV nem csak a nőkre veszélyes, a 30-40 éves férfiaknál szájüregi- és gégedaganatot okozhat.

A condyloma acuminatum a HPV fertőzés megjelenési formája. A condyloma szemölcs formájában van jelen a bőrön és a nyálkahártyán. Tünetei: a fertőzés után akár 2-8 hónappal is megjelenhetnek. Rizsszem méretű kinövések, melyek gyorsan növekednek, felszínük barázdált. A betegség kezelés nélkül nem gyógyul meg, ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Hogyan történik a HPV vizsgálat? A méhnyakrák szűréshez hasonlóan a méhszáj felszínéről és méhnyakcsatorna kezdeti szakaszáról váladékmintát veszünk, melyet folyadékba helyezünk, ahol PCR vizsgálatot végzünk rajta.

Időpontot foglalok

Méhüregi és petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok szakorvosi javaslatra (sonohysterogram, hycosy)

Meddőség tekintetében lehet szükség a méhüregi és petevezeték-átjárhatósági vizsgálatokra. A szervi eredetű meddőség kizárására alkalmas vizsgálatok a méh üreget-, a két petevezeték átjárhatóságát- és a méhkürtők környezetét vizsgálják. Szervi eredetű meddőség lehet gyulladásos eredetű, de a nem gyulladásos eredetű tényezőket is figyelembe kell vennünk a vizsgálat során.

Mikor végzünk méhüregi és petevezeték-átjárhatósági vizsgálatot?  Ismeretlen eredetű meddőség kivizsgálásakor, megtermékenyítési kezelés előtt, illetve, ha az ultrahang során bármilyen rendellenességet észleltünk.

Hogyan zajlik a vizsgálat? A méhnyakon keresztül kontrasztanyagot juttatunk a méh üregébe. Majd hüvelyi ultrahangvizsgálat következik, mely során megvizsgáljuk a méhüreget (alaki deformitások és egyéb elváltozások kizárása) és a petevezeték átjárhatóságát.

PCOS kivizsgálása és kezelése

A PCOS jelentése policisztás ovárium szindróma, mely összetett hormonális kórkép. A betegség a termékeny korban lévő nők körében gyakori hormonális rendellenesség. Jellemző a PCOS-ben szenvedő nőknél a ritka vagy elhúzódó menstruációs ciklus, a túlzott mértékű férfi hormon termelés és ennek tünetei. A petefészkekben számos tüsző jelenhet meg szőlőfürtszerűen felfűződve a kéregállomány alatt.

PCOS tünetei: fokozott szőrnövekedés, pattanások, súlyproblémák, rendszertelen menstruáció, ritka menstruáció, emelkedett inzulinszint, inzulinrezisztencia, diabétesz, hajhullás, terméketlenség.

Hogyan állapítható meg nőgyógyászati vizsgálatok során a PCOS?

A diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat is szükséges. Az endokrinológus feltárja a laborvizsgálatok segítségével a hormonális elváltozásokat a beteg szervezetében. A nőgyógyászati vizsgálatok segítik a pontos diagnózis felállítását.

PCOS kezlése: gyógyszeres kezelést igényel, első lépésként a hormonszintet normalizáljuk. Fontos a megfelelő, egészséges étrend és mozgásforma kialakítása. Kiegészítő beavatkozásként petefészek kéreg bemetszése is megoldást jelenthet.

Endometriózis kivizsgálása és kezelése

Az endometriózis krónikus, jóindulatú betegség. A méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méh üregén kívül a kismedencében, petefészekben, hashártya felszínén. Ennek hatására belső szervi elváltozások, összenövések jöhetnek létre.

Endometriózis tünetei: fájdalmas menstruáció, tartós kismedencei fájdalom, fájdalmas vizelet- és székletürítés, fájdalom a szexuális együttlét során, meddőség.

Hogyan állapítható meg nőgyógyászati vizsgálatok során az endometriózis? A diagnózis felállítása nem könnyű, képalkotó eljárással történik. A hüvelyi ultrahang a petefészek ciszták kimutatására alkalmas. Jelenleg endometriózis gyanú esetén a leghatékonyabb diagnosztikai eszköz a műtét.

Endometriózis kezelése: laporoszkópos beavatkozás, mellyel az elváltozásokat távolítjuk el. Gyógyszeres kezelés nélkülözhetetlen a betegség kiújulása miatt.

Változókori panaszok kivizsgálása, kezelése

A változókor, klimax összetett lelki és fizikai tünetegyüttes. A tünetek személyenként eltérőek lehetnek. Nők esetében 45-60 év között figyelhető meg.

Mi az a menopauza? Az az időpont, amikor a rendszeres menstruáció elmúlik, a petefészek tüszőhormon-termelése megszűnik. Elsődleges jele között szerepel a testalkat megváltozása, hirtelen súlygyarapodás. Ezt az egészséges életmód, étrend és megfelelő mozgás segít leküzdni.

Változókor tünetei: hőhullám, hangulatingadozás, alvászavar, hajhullás, gyakori vizelési inger, hüvelyszárazság, csökkenő nemi vágy.

Korai menopauzáról 40 éves kor előtt beszélhetünk, ezt tünetileg tudjuk kezelni az ösztrogén hormon visszapótlásával.

Klimax diagnózisa: Laboratóriumi vizsgálat és általános állapot felmérés javasolt.

Családtervezés: a fogamzásgátlás módjai

A fogamzásgátlás módszerének kiválasztásához kikérheti a nőgyógyász véleményét is. A legbiztonságosabb módszerek a hormonális módszerek, a méhen belüli hormonális fogamzásgátlók, a hormonális tabletták, melyek a nőgyógyászok közreműködésével használhatók.

Méhen belüli fogamzásgátlás

A méhen belüli fogamzásgátlókat spirálnak vagy huroknak is nevezik. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz helyileg fejti ki a hormonhatást, vagy a méhnyak csatornájának nyákmennyisége csökken, viszkozitása nő, az ondósejtek és a kórokozók nem tudnak feljutni a méhbe. Bármikor felhelyezhető. Éveken át bír fogamzásgátló hatással. Ha eltávolítjuk, a teherbeesési képesség azonnal visszatér.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A korszerű, harmadik generációs kombinált készítmények alacsony hormontartalmúak, esetleges szövődmény is sokkal kisebb.  Pozitív mellékhatása, hogy csökken a menstruációs vérveszteség, rendeződik a menstruációs ciklus. Petefészek és méhbelhártya rosszindulatú daganatai is kisebb arányban fordulnak elő.

Kondom és hüvelyi fogamzásgátlás

A kondomhasználat hasznos, hiszen véd a szexuális úton terjedő betegségektől is. A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló film spermaölő anyagot tartalmaz. A film a hüvelyben feloldódik és egy órára biztosítja a védelmet.

Időpontot foglalok

Nőgyógyászati vérvételek, laborvizsgálatok

A laborvizsgálatok segítségével tudunk megbizonyosodni a belső szervek egészségéről. A vizsgálatok kiszűrik az esetleges megbetegedéseket. Családtervezés előtt ajánlott egy általános szűrés, míg meddőségi kivizsgálás során kiemelt fontosságú elvégezni a vérvételeket.

Ciklushoz kötött vérvételek

• ciklusnapi (2-5. nap között) – FSH, LH, TSH, AMH, ösztradiol
• ciklusnapi (ciklus hosszától függően 17-23. nap között) – prolaktin, progeszteron, tesztoszteron

Nem ciklushoz kötött vérvételek

 • HIV-panel (HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, Treponema,Rubeola)
 • Vércsoport meghatározás + ellenanyag szűrés
 • Inzulinrezisztencia (75 gramm glükóz fogyasztást követően 0-60-120 perces vérvétel, inzulin+glükóz, HOMA-index)
 • Kariotipizálás (kromoszóma-rendellenességek genetikai vizsgálata)
 • Thrombophilia-panel (véralvadási defektusok genetikai vizsgálata)
 • Leiden
 • Prothrombin
 • MTHFR
 • Immunológiai panel
 • Trombózis kockázat vizsgálat
 • Általános labor (teljes vérkép, süllyedés, INR, máj- és vesefunkciók, glükóz

Nőgyógyászati vizsgálatok: tegye meg az első lépést, most!

Figyeljünk oda magunkra, előzzük meg a betegségeket, járjunk évente nőgyógyászati szűrővizsgálatokra! Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy első konzultációra!

Időpontot foglalok