Terhesgondozás

 Az egyik legnagyobb öröm a nők életében, mikor a terhességi teszt végre pozitív eredményt mutat. Hiszen ez az esetek döntő többségében azt jelenti, hogy új élet cseperedik az anya méhében, és kilenc hónap múlva egy egészséges csecsemőt hoz majd a világra. Rendelőnkben külön figyelmet fordítunk a kismamákra. Hónapról hónapra segítjük őket, elvégezzük az aktuálisan szükséges vizsgálatokat és végig kísérjük ezen a csodálatos folyamaton. Rövid határidővel kaphat időpontot nálunk. Ha további információkat szeretne megtudni terhesgondozásunkról, olvasson tovább! 

Mi a terhesgondozás célja?

A kismama egészségének megőrzése, a magzat egészséges fejlődésének nyomon követése, és az esetleges rendellenességek kiszűrése és megelőzése. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a kóros állapotokat és elhárítsuk az esetleges veszélyeket. A terhesgondozás biztonság 9 hónapon át!

Mi a terhesgondozás menete a LilyMed termékenységi- és nőgyógyászati magánrendelőben?

 A terhesgondozás akkor a leghatékonyabb, ha már a fogamzás előtt elkezdődik. Ekkor a krónikus, akut és öröklődő betegségeket szűrjük ki és kezeljük. Ebben az esetben tudják a leendő kismamák a legmegfelelőbb egészségi állapotban várni a terhességet. Fontos, hogy az utolsó menstruációnk időpontját jegyezzük fel, hiszen ennek segítségével tudják majd megállapítani a terhességi heteket. 

Időpontot foglalok

Terhesgondozás – első trimeszteri vizsgálatok

A terhesség 9 hónapját 3 harmadra szokták bontani, melyek a trimeszterek. A legelső önvizsgálatnak minősül a terhességi gyorsteszt otthoni elvégzése, mely a megemelkedett HCG hormon szintjét mutatja ki a vizeletben, de a pontos HCG szintet csak vérből tudjuk megállapítani. Otthon elvégzett pozitív terhességi tesztet követően, amennyiben nincs panasz, elegendő a vérzéskimaradás után másfél-2 héttel jelentkezni nőgyógyásznál.

Várandósság megállapító ultrahang – menstruáció kimaradását követően 10-21 napon belül:

A végső bizonyosságot adó hüvelyi ultrahang vizsgálat, mely megállapítja a méhen belüli élő terhességet. Ekkor a kismama a következő nőgyógyászati vizsgálat időpontját is megkapja. Majd a területileg illetékes védőnőt kell felkeresnie, aki kiállítja számára a terhesgondozási kiskönyvet. Ez tartalmazza a rá váró vizsgálatok listáját, és az aktuálisan mért értékeket (vérnyomás, pulzusszám, haskörfogat, testsúly, valamint a vizelet általános – tesztcsíkkal történő – vizsgálati eredményei). Ezt a kiskönyvet mindig érdemes magánál tartania. Ne felejtsük el háziorvosunkat tájékoztatni a várandósság tényéről, hiszen ő lesz az, aki elvégzi a kötelező belgyógyászati vizsgálatokat, segíti a várandósságot.

9-11. hét között ultrahang + vérvétel (nagy labor /teljes vérkép, máj- és vesefunkciók, vércukor, teljes vizelet/, vércsoport + ellenanyag szűrés, HBsAg, Treponema/Szifilisz

Az első trimeszterben elengedhetetlen egy nagy laboratóriumi vizsgálat, melyből a vérkép, vércsoport, vérkémiai paraméterek megállapíthatók és a fertőző betegségek szűrése is megtörténik.

11-13. hét között első genetikai ultrahang szűrővizsgálat (hamarosan elérhető). Kombinált teszt és NIPT tesztek elvégzése

Az első genetikai jellegű szűrő ultrahangvizsgálat kötelező. Jelentős szereppel bír, hiszen a kromoszómaeltérésekre és súlyos rendellenességekre is fény derülhet ilyenkor. Kombinált változata: egy speciális vérvétel és az ultrahang során mért értékek felhasználásával egy program kockázatot becsül a leggyakoribb kromoszóma számbeli eltérésekre.

Kombinált-teszt

Lehetővé teszi különböző genetikai betegségek, többek között a Down-kór és egyéb kromoszóma számbeli eltérések, az Edwards-szindróma, és a Patau-szindróma hatékony kiszűrését a várandósság első trimeszterében. A vizsgálatnak két részből, egy vérvizsgálatból és egy ultrahangból áll, amelyet optimálisan a várandósság 12. hetében végzünk.

Magzati ülőmagasságot (CRL) mérünk, amely alapján megállapítuk a terhesség  pontos korát.

A Kombinált-tesztnél  vizsgáljuk egyrészt az anyai vérben, a terhességgel összefüggő plazmafehérjét (PAPP-A) és a human chorionic-gonadotropin szabad ß-egységet (free ß-hCG).

Másrészt olyan ultrahang markereket is használunk, mint például a tarkóredő-vastagság (NT), az orrcsont megléte, áramlás viszonyok, amelyek a Down szindróma a leghatékonyabban szűrhető. Emellett ellenőrizzük a magzat végtagjainak és belső szerveinek megfelelő fejlődését.

Minden marker és a kiinduló életkori kockázatok figyelembevételével állapíthatjuk meg a módosított, adott terhességre jellemző kockázati értékeket. Kb. 95%-os biztonsággal szűrhetjük ki a Down-kórral érintett magzatokat.

NIPT teszt

A nem invazív magzati szűrővizsgálat, azaz NIPT teszt arra szolgál, hogy a várandósság korai szakaszában – akár már a terhesség 9. hetében – kimutassuk az anyai vérből az ott keringő magzati DNS darabokat, melyeket izolálunk és elemzünk. Ennek a segítségével nagyon sok kromoszóma rendellenességet, számbeli eltérést tudunk felderíteni, többek között nemi kromoszómák eltéréseit is.

Időpontot foglalok

Terhesgondozás – második trimeszter vizsgálatok

A terhesség második trimeszterében havi egy konzultáció szükséges. Ekkor a védőnőt kell felkeresnünk, aki méri a vérnyomást, pulzust, haskörfogatot, testsúlyt és vizeletvizsgálatot is végez, melynek eredményeit a terhesgondozási kiskönyvben rögzíti. A Lilymed magánrendelőben a terhesgondozás második trimesztere alatt ultrahang vizsgálatot végzünk, és az addig elkészült leleteket átnézzük, valamint a javasolt vizsgálatokat elvégezzük.

18-20. héten második genetikai ultrahang szűrővizsgálat (hamarosan elérhető)

A vizsgálat során megmérjük a magzat testrészeit és megállapítjuk fejlődési ütemét. A terhesség korát és a szülés várható időpontját is megerősítjük. Sor kerül a magzat életműködésének megfigyelésére, áramlásmérések elvégzésére. A magzat szerveinek és tesztrészeinek épségét és egészséges kifejlődését is vizsgáljuk. A méhlepény egészséges működését és a magzatvíz mennyiségét is megállapítjuk.

24-25. héten vérvételek nagy labor + ellenanyag szűrés és toxoplazma amennyiben szükséges.

Ebben a trimeszterben is szükséges egy nagy laboratóriumi vizsgálat. Ebből megállapítható, hogy fellépett-e vérszegénység, és hogy szükséges-e beavatkozás ez ügyben.

Toxoplazma vizsgálat: A toxoplasmosisnak nincsenek speciális tünetei. A betegségre akkor derül fény, ha elvégezzük a speciális laboratóriumi vizsgálatokat. Így tudjuk a toxoplasmosist a hasonló tünetekkel járó betegségektől megkülönböztetni. A kismamáknál ez egyfajta veszélyforrás, hiszen, ha a kórokozók a véráramban megjelennek, vagy ott tartósan keringenek, a magzat veleszületett fertőzését okozhatják.

OGTT (terheléses cukorvizsgálat) – 75 gramm glükózfogyasztás, 0-120 perces vérvétel.

A cukorterheléses vizsgálat során először éhgyomorra vért veszünk. Majd az éhgyomorra elfogyasztott cukoroldat után két óra múlva megismételjük a vérvételt. Ebből megállapítható, hogy fenyegeti-e a kismamát a terhességi cukorbetegség. Ezt fontos időben felismerni, és életmódbeli változtatásokat eszközölni, hogy ne fenyegesse a kismamát és a magzatot se semmilyen szövődmény. Családi, szülészeti anamnézis vagy fennálló betegségek pl. Inzulin rezisztencia esetén előrehozott cukorterhelés válhat szükségessé a 15-17. héten.

Ultrahangos méhnyak hosszmérés: a második trimeszterben ultrahangos méhnyak hosszmérés javasolt a koraszülés szűrésére. A terhesség 37. hetéig a nyakcsatornának zártnak, a méhnyak hosszának pedig megtartottnak kell lennie. Ha idő előtt elkezd rövidülni, vagy kinyílni, akkor a koraszülés veszélyével kell számolnunk. Ezt az ultrahangos méhnyak hosszméréssel tudjuk kiszűrni. Ha 25 milliméternél nagyobb a méhnyak hosszúsága, akkor a koraszülés kockázata alacsony. Ha ennél rövidebb, akkor a kockázat magas. És szükséges ennek csökkentése, melyre hüvelyi progeszteronkezelést alkalmazunk.

Időpontot foglalok

Terhesgondozás – harmadik trimeszteri vizsgálatok

A harmadik trimeszterben problémamentes terhesség esetén a terhesgondozás havonta történik.

30-32. héten biometriai ultrahang szűrővizsgálat

Ennek során a fejlődő magzat méreteit megvizsgálják. Illetve sor kerül a magzatvíz mennyiségének meghatározására és a méhlepény vizsgálatára is.

36-37. héten vérvétel (nagy labor, vércsoport meghatározás + ellenanyag szűrés /toxoplazma amennyiben szükséges/)

A harmadik trimeszterben is el kell végezni egy nagy laboratóriumi vizsgálatot, melyben kiemelt fontosságú a vércsoportvizsgálat és a vörösvértest elleni ellenanyag vizsgálat. Miért? Mert fennállhat az anyai-magzati vércsoport-összeférhetetlenség, melyre fel kell készülni. Rh-negatív anyai vércsoport esetén szülés után az újszülött vércsoportjának függvényében adunk az anyának antiD-oltást.

A vércsoport meghatározás azért is fontos, mert ha császármetszésre kerül sor, akkor az aneszteziológusnak szüksége van a vércsoportra, valamint, ha transzfúziós igénye lesz a megszültnek (akár hüvelyi szülésnél), akkor is tudnunk kell. Az ellenanyagoknak ott is van jelentősége, hiszen, ha van ellenanyag, akkor a speciális választott vérrel végezhető transzfúzió.

B-csoportú Streptococcus szűrése hüvelyből

A várandós nők a Streptococcus baktériumot 5-25%-ban hordozzák. Az újszülött a fertőzést a szülés során kaphatja el a leggyakrabban, melynek súlyos szövődményei lehetnek. Pozitív eredmény esetén szülés közben vénásan antibiotikumot kap a kismama, hogy elkerüljék az újszülött fertőzését.

37-40. hét: hetente CTG (NST) vizsgálatok

Ebben az időszakban hetente szükséges a kardiotokográfos (CTG vagy non-stressz teszt, vagyis NST) vizsgálat, mely során ellenőrizzük a magzat szívfrekvenciáját. A hasra erősített szerkezet a baba pulzusát, mozgását és a kismama méh összehúzódásait rögzíti.

Szülés utáni hathetes kontroll

A szülés után 6 héttel történik a kontrollvizsgálat, mely során megvizsgáljuk a méhszájat, gátsebet, gátizmokat vagy a hasfali sebet. Majd megbeszéljük közösen a szülés utáni fogamzásgátlás lehetőségeit.

Tegye meg az első lépést, most!

Rendelőnkben külön figyelmet fordítunk a kismamákra. Hónapról hónapra segítjük őket, elvégezzük az aktuálisan szükséges vizsgálatokat és végig kísérjük ezen a csodálatos folyamaton. Rövid határidővel kaphat időpontot nálunk. Kattintson az alábbi gombra és kérjen időpontot egy első konzultációra!

Időpontot foglalok