Terhesgondozás

Első trimeszteri vizsgálatok közé tartozik a várandósság megállapító ultrahang, amit spontán úton történt fogantatás esetén a vérzés kimaradását követően 10-21 napon belül végezik el. Akiknek inszemináció volt vagy lombik programban vettek részt, a vérvétel időpontjától számítjuk a fent
említett időintervallumot. Ha itt minden rendben, következő állomás a 9-11. hét között szintén egy ultrahang, illetve egy vérvétel, ami a nagy labor, vércsoport meghatározás és vírus szerológia mellett magába foglalja a 12. heti kombinált genetikai szűrővizsgálathoz szükséges PAPP-A és β-HCG
meghatározását is. Az imént említett genetikai vizsgálatot a 11-13. hét között végzik, összevetve a két hormon értékét és meghatározott magzati paramétereket (ülőmagasság (CRL), nyaki redő (NT), orrcsont láthatósága).

Második trimeszter vizsgálatok közé is tartozik egy genetikai ultrahang szűrővizsgálat a várandósság 18-22. hete között. Részletesen szemügyre veszik a belső (főként létfontosságú) szervek szerkezetét, fejlődését. A 23-24. héten ismét nagyobb lélegzetvételű vérvétel következik, a nagy labor mellett itt végzik el az úgynevezett OGTT-t, azaz terheléses cukorvizsgálatot.

A harmadik trimeszter szintén egy fontos ultrahang vizsgálattal kezdődik a 30-32. héten, ahol a magzat gyarapodására és a köldökzsinór áramlás mérésére fektetik a hangsúlyt. Utolsó vérvétel a 36- 37. héten történik, a szülésre készülve nagy labor és vércsoport meghatározásával, illetve ekkor esedékes hüvelyből a B-csoportú Streptococcus meglétének (vagy nem meglétének) a meghatározása. A 36-40. héten kezdődnek heti egy, akár heti két alkalommal a cardiotocograph (CTG) – magzati szívhangot és méhkontrakciókat detektáló – általában 20 percet igénybe vevő vizsgálatok a szülésig.

Dr. Tóth Alexandra

szülész-nőgyógyász szakorvos, meddőségi szakember

Szülész-nőgyógyász szakorvos  és meddőségi szakember vagyok. 2010-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. A Szegedi Női Klinikán voltam rezidens és szakorvosjelölt. Ebben az időszakban sok tanulmányúton jártam és ösztöndíjasként külföldön is képeztem magam. Ezek közül számomra meghatározó volt az Egyesült Államokban eltöltött bő egy évem. Nagyon sokat tanultam kint a szakmámról, a technikai felkészültségükről, az orvosi attitűdről, az orvos-beteg kommunikációról és a kemény munkáról. A másik meghatározó élményem a Franciaországban eltöltött nőgyógyászati endoszkópiára épülő gyakorlatom volt. Itt volt lehetőségem a meddőség témakörében végzett műtétekben is részt venni, mint a méhtükrözés, laparoszkópos endometriozis műtétek, mióma eltávolítás, petefészek ciszták stb. Nemzetközileg elismert szakemberektől tanulhattam. Az elméleti és szakmai tudás mellett mentoraim megmutatták mennyire fontos a szakma iránti alázat, az ambíció, a folyamatos tanulás, tudásom átadása és a csapatmunka. Hazatérve amikor lehetőséget kaptam egy budapesti meddőségi központban, elfogadtam. Elsősorban a meddőségben alkalmazott endoszkópos műtétek terén akartam fejlődni. A meddőségi kivizsgálásokról, kezelésekről szerintem a legjobb szakembertől tanultam. Ráébredtem, hogy nem csak a műtéteket hanem az egész meddőséget, mint szakterületet szívből csinálom és szeretem. Úgy éreztem és érzem a mai napig, hogy mind szakmailag, mind emberileg sokat tudok adni a pácienseimnek és ők is nekem.

Tanulmányok

2004-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar

Általános Orvosi diploma.

2007-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Orvosi

Szaknyelvi Kommunikációs és Fordítóképző Csoport

Egészségügyi Szakfordító és Tolmács.

2010-2017 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti

és Nőgyógyászati Klinika

Szülész-nőgyógyász szakorvos

 

 

Szakmai tapasztalataim

2016.09 – 2017.03.

Humán Reprodukciós Intézet – Budapest, Magyarország

2015-2016.04. CHU Estaing, Clermont-Ferrand Franciaország

Munkakör: nőgyógyászati laparoscopos fellow (gynecologic surgical fellow)

Mentor: dr. Revaz Botchorosvili

2010-2017 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Munkakör: Szülész-nőgyógyász rezidens, szakorvosjelölt

Szülészet-nőgyógyászat szakképzésben előírt feltételeket elvégeztem, egy

legmagasabb ellátási szinttel rendelkező egyetemi klinikán. Gyakorlatomat

másfél évre megszakítottam, mely során az Amerikai Egyesült Államokban

tanultam. ECFMG certificate. (USMLE Step 1&2 – CK, CS)

2010 State University of New York at Buffalo, NY

Mentor: Shashi Lele, MD and Laszlo Metchler, MD

2007 IFMSA Palermo, Olaszország

Mentor: G. Ciaramita

Önkéntes munka

2005-2010 Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar,

Magatartástudományi Intézet

Mentor: dr. Barabás Katalin

Egyetemi éveim alatt egészségfejlesztő tevékenységben vettem részt a

Magatartástudományi Intézet szervezésében. Különböző témákban

előadásokat és fejlesztő órákat tartottam középiskolások részére.

Az üzenetet
továbbítottuk!

Látogassa meg facebook oldalunkat

Megosztás itt: facebook