Blog

Műtét vagy gyógyszeres kezelés? – Az endometriózis kezelése egyénenként eltérő lehet

Az endometriózis egyféleképpen diagnosztizálható biztosan: műtéttel. De vajon minden esetben szükség van beavatkozásra vagy vannak más lehetőségek is? Ki és mi alapján dönt a kezelésről? Dr. Tóth Alexandra, a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász és meddőségi szakember válaszol a kérdésekre.
Tovább »

Amikor a petesejtek és a hímivarsejtek végre találkoznak – Így zajlik a megtermékenyítés a lombikkezelés során

Ma már mindenki tudja, aki gyermekáldásért küzd, hogy a lombikprogram lehet az egyik megoldás problémájára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy senkiben sem vetődnek fel kérdések vagy kétségek a folyamattal kapcsolatban. A LilyMednél szeretnénk, ha úgy vágnátok bele, hogy biztonságban érzitek magatokat, ezért sorozatot indítottunk, amiben a lombikkezelés lépéseiről mesélünk nektek. Dr. Tóth Alexandra a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember eddig elmondta, mi történik az első orvosi konzultáción, bevatatott abba is, mit várhattok a második találkozástól, elmesélte, hogyan stimulálható a tüszőérés és azt is, mi történik tüszőleszíváson. Most a megtermékenyítés kulisszatitkaiba enged bepillantást.
Tovább »

Nem hiszti, endometriózis – Így ismerheted fel a fájdalmas betegség jeleit

A termékeny korú nők 10 százaléka szenved tőle, sokan közülük azt hiszik, hogy állapotuk teljesen normális, hiszen a menstruációnak fájnia kell. Ez azonban súlyos tévedés, a fájdalom egy nagyon komoly betegség, az endometriózis jele lehet. Március az endometriózis elleni küzdelem hónapja. Dr. Benczi Csilla nőgyógyász szakorvos mondja el, milyen jelekre kell figyelnünk, hogy mielőbb felismerhessük a betegséget.
Tovább »

Az 1-es típusú cukorbetegség az egész család életét megváltoztathatja

Inzulininjekciók, cukormentes élet és szigorú diéta. Általában ez jut eszünkbe, ha a cukorbetegségre gondolunk. Részben igazunk is van, ám a diabétesz kezelése ennél azért sokrétűbb feladat. Nem mindegy például, hogy 1-es, esetleg 2-es típusú cukorbetegségben, vagy terhességi diabéteszben szenvedünk. Dr. Nagy Rea endokrinológussal az 1-es típusú cukorbetegségről beszélgettünk.
Tovább »

Ijesztő lehet, de kezelhető a terhességi cukorbetegség

Mindenki problémamentes várandósságra vágyik, mégis előfordulhat, hogy a dolgok nem alakulnak tökéletesen és idejekorán szorulunk orvosi segítségre. Tipikusan ilyen eset, amikor kiderül, hogy terhességi cukorbetegségben, vagyis gesztációs diabéteszben szenvedünk. Az első hallásra ijesztő kórkép szigorú szabályok betartása mellett szerencsére ma már jól kezelhető, a szülés után ráadásul sok esetben magától el is múlik. Dr. Nagy Rea endokrinológus mondja el a legfontosabb tudnivalókat.
Tovább »

A lombikkezelés negyedik szakasza: a tüszőleszívás

Ha hosszú ideje próbálkoztok már, de sehogy sem jön a gyermekáldás, lehet, hogy számotokra is a lombikkezelés lesz a megoldás. Ma már valószínűleg nincs olyan gyermeket tervező pár, aki ne hallott volna valamit a sikertelenség esetén szóba jöhető megoldásokról, mi éppen ezért arra vállalkoztunk, hogy sorozatunkkal az első lépésektől az utolsóig bemutassuk a lombikkezelés menetét. Dr. Tóth Alexandra a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember mesélt már arról, mi történik az első orvosi konzultáción, bevatatott abba is, mit várhattok a második találkozástól, és elmondta, hogyan stimulálható a tüszőérés. Most a folyamat negyedik lépéséről, a tüszőleszívásról tudhattok meg mindent.
Tovább »

Amikor kontrolláltan érik a tüsző – A stimuláció a lombikkezelés harmadik szakasza

Gyermekünk születése az élet legszebb pillanatai közé tartozik, a fogantatásig vezető út azonban sokaknak jóval nehezebb, mint amire számítottak. Ha hosszú ideig nem sikerül természetes úton teherbe esni, jönnek a vizsgálatok, a kezelések, és végül a lombikprogram. Sorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk, milyen út vezet idáig. Dr. Tóth Alexandra a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember korábbi cikkeinkben elmondta, mi történik a sikertelen természetes próbálkozások utáni az első konzultáción és bevatatott abba is, mit várhattok a második találkozástól. Most a folyamat harmadik lépéséről, a tüszőérés stimulálásáról mesél.
Tovább »

Próbáld ki az Aviva-módszert a LilyMednél!

Ha természetes termékenységet serkentő módszerekről van szó, akkor előbb-utóbb biztos felmerül az Aviva-torna neve. A több évtizedes múltra visszatekintő módszer azonban nem csak a gyermekáldásért küzdő pároknak segíthet, de számos már esetben is pozitív hatást érhetünk le a gyakorlásával. A LilyMednél havonta egyszer tanfolyamon is részt vehettek.
Tovább »

Legkésőbb a menopauza után el kell kezdeni a szűrést – Beszéljünk a csontritkulásról!

A csontritkulás sokkal több nőt érint, mint férfit, és többnyire valóban a menopauza után jelentkezik, ezért jellemzően az idősödő nők természetesen jelentkező betegségének tartják. Pedig a csontritkulás nem csak lassítható, de megelőzhető is, ráadásul bizonyos hormonháztartást érintő betegségek esetén már fiatal korban is jelentkezhet. Dr. Nagy Rea, a LilyMed endokrinológusa mesél a témáról.
Tovább »

Biztos, hogy kell a lombik? A második konzultáción kiderülhet!

Nagyon vágytok már babára, de sajnos nem érkezik meg, ezért úgy döntöttetek belevágtok a kivizsgálásba? Jól tettétek! Cikksorozatunkban Dr. Tóth Alexandra, a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember mondja el, milyen út vezet az orvossal való első találkozástól egészen addig, hogy – akár lombikprogram segítségével – remélhetőleg megszületik a várva-várt gyermek.
Tovább »