Blog

Nem hiszti, endometriózis – Így ismerheted fel a fájdalmas betegség jeleit

A termékeny korú nők 10 százaléka szenved tőle, sokan közülük azt hiszik, hogy állapotuk teljesen normális, hiszen a menstruációnak fájnia kell. Ez azonban súlyos tévedés, a fájdalom egy nagyon komoly betegség, az endometriózis jele lehet. Március az endometriózis elleni küzdelem hónapja. Dr. Benczi Csilla nőgyógyász szakorvos mondja el, milyen jelekre kell figyelnünk, hogy mielőbb felismerhessük a betegséget.
Tovább »

Az 1-es típusú cukorbetegség az egész család életét megváltoztathatja

Inzulininjekciók, cukormentes élet és szigorú diéta. Általában ez jut eszünkbe, ha a cukorbetegségre gondolunk. Részben igazunk is van, ám a diabétesz kezelése ennél azért sokrétűbb feladat. Nem mindegy például, hogy 1-es, esetleg 2-es típusú cukorbetegségben, vagy terhességi diabéteszben szenvedünk. Dr. Nagy Rea endokrinológussal az 1-es típusú cukorbetegségről beszélgettünk.
Tovább »

Ijesztő lehet, de kezelhető a terhességi cukorbetegség

Mindenki problémamentes várandósságra vágyik, mégis előfordulhat, hogy a dolgok nem alakulnak tökéletesen és idejekorán szorulunk orvosi segítségre. Tipikusan ilyen eset, amikor kiderül, hogy terhességi cukorbetegségben, vagyis gesztációs diabéteszben szenvedünk. Az első hallásra ijesztő kórkép szigorú szabályok betartása mellett szerencsére ma már jól kezelhető, a szülés után ráadásul sok esetben magától el is múlik. Dr. Nagy Rea endokrinológus mondja el a legfontosabb tudnivalókat.
Tovább »

A lombikkezelés negyedik szakasza: a tüszőleszívás

Ha hosszú ideje próbálkoztok már, de sehogy sem jön a gyermekáldás, lehet, hogy számotokra is a lombikkezelés lesz a megoldás. Ma már valószínűleg nincs olyan gyermeket tervező pár, aki ne hallott volna valamit a sikertelenség esetén szóba jöhető megoldásokról, mi éppen ezért arra vállalkoztunk, hogy sorozatunkkal az első lépésektől az utolsóig bemutassuk a lombikkezelés menetét. Dr. Tóth Alexandra a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember mesélt már arról, mi történik az első orvosi konzultáción, bevatatott abba is, mit várhattok a második találkozástól, és elmondta, hogyan stimulálható a tüszőérés. Most a folyamat negyedik lépéséről, a tüszőleszívásról tudhattok meg mindent.
Tovább »

Amikor kontrolláltan érik a tüsző – A stimuláció a lombikkezelés harmadik szakasza

Gyermekünk születése az élet legszebb pillanatai közé tartozik, a fogantatásig vezető út azonban sokaknak jóval nehezebb, mint amire számítottak. Ha hosszú ideig nem sikerül természetes úton teherbe esni, jönnek a vizsgálatok, a kezelések, és végül a lombikprogram. Sorozatunkban arra vállalkoztunk, hogy bemutassuk, milyen út vezet idáig. Dr. Tóth Alexandra a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember korábbi cikkeinkben elmondta, mi történik a sikertelen természetes próbálkozások utáni az első konzultáción és bevatatott abba is, mit várhattok a második találkozástól. Most a folyamat harmadik lépéséről, a tüszőérés stimulálásáról mesél.
Tovább »

Próbáld ki az Aviva-módszert a LilyMednél!

Ha természetes termékenységet serkentő módszerekről van szó, akkor előbb-utóbb biztos felmerül az Aviva-torna neve. A több évtizedes múltra visszatekintő módszer azonban nem csak a gyermekáldásért küzdő pároknak segíthet, de számos már esetben is pozitív hatást érhetünk le a gyakorlásával. A LilyMednél havonta egyszer tanfolyamon is részt vehettek.
Tovább »

Legkésőbb a menopauza után el kell kezdeni a szűrést – Beszéljünk a csontritkulásról!

A csontritkulás sokkal több nőt érint, mint férfit, és többnyire valóban a menopauza után jelentkezik, ezért jellemzően az idősödő nők természetesen jelentkező betegségének tartják. Pedig a csontritkulás nem csak lassítható, de megelőzhető is, ráadásul bizonyos hormonháztartást érintő betegségek esetén már fiatal korban is jelentkezhet. Dr. Nagy Rea, a LilyMed endokrinológusa mesél a témáról.
Tovább »

Biztos, hogy kell a lombik? A második konzultáción kiderülhet!

Nagyon vágytok már babára, de sajnos nem érkezik meg, ezért úgy döntöttetek belevágtok a kivizsgálásba? Jól tettétek! Cikksorozatunkban Dr. Tóth Alexandra, a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember mondja el, milyen út vezet az orvossal való első találkozástól egészen addig, hogy – akár lombikprogram segítségével – remélhetőleg megszületik a várva-várt gyermek.
Tovább »

Műtéttel kezelhető az időben diagnosztizált méhnyakrák

Január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Ilyenkor kiemelt figyelem fordul a betegség felé, amely a statisztikák szerint annak ellenére is a második leggyakoribb női daganatos megbetegedés, hogy korai diagnózissal megelőzhető és remekül gyógyítható. A méhnyakrákos megbetegedések többségét a szexuális úton terjedő HPV vírus valamelyik variánsa okozza, ami ellen már védőoltás is létezik, Magyarországon évente mégis több mint 1000 nőnél diagnosztizálják a betegséget, közülük közel 400-nál sajnos már későn.
Tovább »

A méhnyakrák megelőzhető – Így tegyél érte!

A méhnyakrák a nőket érintő második leggyakoribb rosszindulatú daganat típus. Egy betegség, ami akár 10-20 éven keresztül is fejlődhet a szervezetben és aminek a kialakulásáért legtöbb esteben a szexuális úton terjedő HPV-, azaz a humán papillomavírus valamelyik variánsa felel. Január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési hét, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy tabuk nélkül beszéljünk a betegségről és arról, hogyan előzhető meg.
Tovább »