Blog

A mellrák legyőzhető a termékenység megtartása mellett is

Diagnózist kapni egy daganatos betegségről, mindig traumát jelent. Ilyenkor gyorsan átrendeződik az életünkben megszokott fontossági sorrend, hiszen a túlélés lesz a tét. Megkezdődik a harc az idővel és a betegséggel. Október a mellrák elleni küzdelem a hónapja. Ebben a négy hétben mindenki a megelőzésre és a szűrővizsgálatok fontosságára koncentrál, de érdemes arról is beszélni, hogy mit jelent a mellrák és még sok más daganatos betegség kezelése a termékenység szempontjából.
Tovább »

A meddőség a lélek útja is – Így segíthet egy szaktanácsadó, coach a termékenységgel küzdő pároknak

Borzasztóan nehéz teher a meddőség és többen cipelik, mint gondolnánk. Ők orvostól orvosig járnak a megoldásért, de vajon foglalkozik valaki a lelkükkel is? A LilyMednél ez nem kérdés. Érintett anyával beszélgettünk, és Buza Zsófia meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó és coach is mesélt a munkájáról.
Tovább »

„Nekünk nem aranyóránk, hanem aranyévünk volt” – Ezért ne vádold magad, ha kimarad az aranyóra

Az aranyóra fontos, mert megalapozza a kötődést anya és gyermek között – mindenhol ezt halljuk. De mi történik, ha mégsem adatik meg? Tényleg kétségbe kell esnünk? Szakértő válaszol.
Tovább »

A hímivarsejtek DNS-károsodás vizsgálatának jelentősége a mesterséges megtermékenyítést megelőzően

A spermiumok DNS állományának vizsgálatának, azaz a DNS fragmentációs vizsgálatnak a jelentősége a sikeres teherbeesés vonatkozásában nem egyértelmű, de egy legújabb véleménycikk a Human Reproduction című szaklapban, a vizsgálatot, mint a mesterséges megtermékenyítést megelőző szűrővizsgálatot pozícionálja, amelynek elvégzésének segítségével csökkenthetőek a születendő utódok egészségügyi rendellenességei.
Tovább »

Inzulinrezisztencia (IR) hatása a teherbeesésre

Miért olyan nehéz inzulinrezisztenciával teherbe esni? De ha teherbe is esünk, sokszor fájdalmas elvesztéssel kell számolnunk. Először is érdemes tisztába tennünk, hogy mi is az az inzulinrezisztencia. Mivel is állunk szembe. Sokszor vannak látható jelei, tünetei, mint például elhízás, ciszták a petefészekben, kézremegés, rendszertelen menstruáció, de előfordulhat, hogy semmilyen tünete sincsen.
Tovább »

Hogyan történik az endometriózis diagnosztizálása?

Mi az endometriózis? Egy krónikus, jóindulatú betegség. A méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méh üregén kívül a kismedencében, petefészekben, hashártya felszínén. Ennek hatására belső szervi elváltozások, összenövések jöhetnek létre. Illetve a betegség kellemetlen tünetekkel jár.
Tovább »

Hogyan történik az endometriózis kezelése?

Az endometriózis egy krónikus, jóindulatú betegség. A méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méh üregén kívül a kismedencében, petefészekben, hashártya felszínén, mely belső szervi elváltozásokhoz, összenövésekhez vezethet. Sajnálatos módon a betegség kellemetlen tünetekkel jár.
Tovább »

Az étrend hogyan befolyásolja a női termékenységet?

2019-es évben az ESHRE éves gyűlésének nyitó előadása egyértelmű kapcsolatot von a fogantatás előtti jó és rossz étrend valamint a női termékenység között. Ez év Éves Nagygyűlésének egyik vitaindító előadásán az álló helyek is elfogytak, körülbelül 4000-en voltak kíváncsiak Bécsben Professzor Claire Roberts Humán Reprodukció előadására arról, hogy az étrend hogyan befolyásolja a női termékenységet.
Tovább »

Miért kiemelt fontosságú a méhnyakrák szűrés?

Életet menthet a prevenció! Éppen ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden nő életében kiemelt fontosságú a rendszeres méhnyakrák szűrés! Olvass tovább, mert eláruljuk, hogy miért különösen fontos évente legalább egyszer elvégeztetni a vizsgálatot!
Tovább »

Thrombophilia vizsgálatok

Milyen esetekben és milyen vizsgálatok szükségesek a gyermekvállalás előtt a thrombosis rizikó felmérésére? Gyakran a családban előforduló thrombosis, illetve embolia felhívhatja a figyelmet olyan öröklődő tényezőkre, amik hajlamosíthatják a gyermekvállalás előtt állót a thrombosis kialakulására. A terhesség önmagában emeli a thrombosis rizikóját, elsősorban a hormonális változások, illetve a harmadik trimeszterben a megváltozott vénás áramlási viszonyok miatt. Előfordul, hogy hormonpótlásra van szükség egy inseminatio vagy lombik program keretén belül, ami további rizikófaktor lehet.
Tovább »