Blog

A csodálatos immunrendszer

A terhesség normális “lebonyolítása” egy nagyon bonyolult és egyben csodálatos feladat az immunrendszer számára. Ennek a folyamatnak a részleteit a mai napig sem ismerjük pontosan, így sok a kérdés, hogy, ha valamilyen oknál fogva a kívánt terhesség nem jön létre, akkor vajon immunológiai ok áll-e a háttérben, és ha igen, akkor hogyan kezeljük?
Tovább »

Tudományos eredmények a prolaktin szintről

„Egy nemrég megjelent közleményben a terhességi kimenetelt hasonlították össze olyan nőkben, akiknek asszisztált reprodukciós kezelés során a stimulációt megelőző prolaktin szintje 16,05 ng/ml-nél (=341 mIU/L) magasabb vagy alacsonyabb volt. A prolaktin szint petefészek-stimuláció során emelkedő tendenciáját és az összesített terhességi eredmények közötti összefüggést vizsgálták.” – magyarázta a Doktornő és ismertette az összehasonlító vizsgálat eredményeit is.
Tovább »

Hogyan döntsem el, hogy beoltassam-e magam koronavírus ellen, ha most szeretnénk gyermeket vállalni?

Léteznek nemzetközi egészségügyi szervezetek, akik időről időre a szakmai publikációk alapján adnak ki ajánlásokat szakterületükre vonatkozóan. Az európai ‘European Society of Human Reproduction and Embryology’ szervezet január első felében készített új ajánlást a COVID-19 oltással, valamint a meddőség kezeléseket érintő kérdésekkel kapcsolatban. Ezen felül minden országnak megvannak a saját helyi szabályzási, Magyarországon például várandósok és szoptatós kismamák számára nem javasolt az oltás beadatása, illetve az oltási sor beadását követően legalább 2 hónapig javasolják a terhesség vállalásának elhalasztását. De nézzük meg, mik az ESHRE ajánlásai?
Tovább »

10 millió szoptatási tanácsadó országa

Magyarország a tíz millió szoptatási tanácsadó országa! Nem az én szövegem, egy híres humorista vlogjában hallottam, aki most szült a nyáron. Szeretek vicces, de élethű vlogot, Facebook csoportot nézegetni az újszülött-, csecsemőkori nehézségekről. Mivel nem vagyok ősanya ezek engem lelazítanak, megnevetettnek és pár percre kiszakítanak azokból az időszakokból, amikor a legsötétebb félelmeimet élem meg.
Tovább »

Tények az endometriózisról

Az endometriosis az a betegség, amikor a méhnyálkahártyához (endometrium) hasonló szövet jelenik meg a méhen kívül, krónikus gyulladásos folyamatot beindítva mely hegszövet képződéséhez vezethet. Elsődlegesen a kismedencei hashártyán, a petefészkeken, a recto-vaginális septumon (a hüvely hátsó fala, mely összefekszik a végből mellső falával), a húgyhólyagon és a beleken fordulhat elő.
Tovább »

Interjú

Interjú egy 23. hétben járó várandós anyukával.
Tovább »