Blog

Trombózishajlam is vezethet habituális vetéléshez

Családtervezés során ritkán gondolunk rá, de sajnos nem minden terhesség végződik boldogan. Nem véletlenül mondják, hogy az első 12 hét kritikus a továbbiak szempontjából. Ebben az időszakban a legmagasabb a vetélések aránya. Egy baba elvesztése mögött számos ok állhat. Kettőnél több vetélés esetén mindenképp érdemes megkezdeni a kivizsgálást. Az alap nőgyógyászati vizsgálatokon kívül immunológiai és hematológiai konzultációra is szükség van. Utóbbiról Dr. Földeák Dóra Melinda, a LilyMed hematológusa beszél.
Tovább »

Ikreket várni kockázatos, ezért nem is lehet célja a lombikeljárásoknak

Ikrek? Akkor biztos lombikos babák voltak! A köztudatban mára annyira összefonódott az ikerterhességek jelensége a lombikeljárással, hogy szinte meglepődünk, ha IVF után nem két baba jön a világra. Bár van alapja ennek a tévhitnek is, jó tudni, hogy orvosi szempontból ma már egyáltalán nem számít nagy sikernek, ha az IVF alatt ikrek fogannak. Az ikerterhesség magas kockázatú terhesség, így lombikeljárás során is jobb törekedni rá, hogy elkerüljük. Dr. Tóth Alexandra mondja el, miért.
Tovább »

Rejtőzködő immunológiai oka is lehet a habituális vetélésnek

Elveszíteni egy magzatot nagy fájdalmat jelent. Egy vetélést még általában természetesnek tekint az orvostudomány, kettő fölött azonban érdemes kivizsgálni a lehetséges okokat. A habituális vetélés hatterében számos probléma állhat. Előző cikkünkben Dr. Tóth Alexandra az ilyenkor elvégzendő első vizsgálatokról beszélt, az immunológiai okokat Dr. Hemelein Rita mutatja be.
Tovább »

A szoptatás fontos, de néha nagyon nehezen indul

Az anyatejes táplálás védelmet nyújt a baba számára, legtermészetesebb útja pedig maga a szoptatás. Az azonban, hogy természetes, még nem jelenti azt, hogy egyszerű is. Sokak számára sajnos igazi vesszőfutás, mégis megéri próbálkozni vele. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hathónapos korig kizárólagos szoptatást ajánl, de legalább kétéves korig mindenképp javasolja a további anyatejes táplálást is. Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja, egyben az anyatejes táplálás világhetének kezdete. Ez alkalomból Dr. Tóth Alexandra meséli el saját szoptatástörténetét.
Tovább »

Fájdalmas a sokszoros veszteség - A habituális vetélés okai szerteágazók lehetnek

Meglátni a két csíkot egy terhességi teszten, csodálatos érzés. Az első 12 hét azonban kritikus lehet a várandósság szempontjából. A vetélések aránya ekkor a legmagasabb: 15 százalék az átlagpopulációra vetítve. Ez persze csak egy rideg adat annak, aki elveszítette a babáját. Tudni, hogy előfordulhat, a lélek fájdalmán ritkán könnyít. Az orvosnak azonban mindenképp fontos kiindulópont, hiszen nem mindegy, hogy hány vetélésen esik át egy nő. Bizonyos szám alatt sajnos „természetesnek” vehető a veszteség, bizonyos szám fölött azonban mindenképp kivizsgálást igényel a helyzet.
Tovább »

Így szűrhetők ki lombikkezelés előtt a genetikai rendellenességek

A lényeg, hogy egészséges legyen, szoktuk mondani, ha az érkező babáról beszélünk. De léteznek-e módszerek, amelyekkel időben kiszűrhetők a komolyabb rendellenességek? Szerencsére igen! A preimplantációs, azaz beültetés előtti genetikai vizsgálatokat nem végzik azonban automatikusan, ráadásul egytől-egyig lombikeljáráshoz kötöttek. Dr. Tóth Alexandra a LilyMed alapítója, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember magyarázza el, mire valók.
Tovább »

PCOS mellett és niche után is jöhet a baba természetes úton

Betegséggel élni sosem könnyű, a nőgyógyászati kórképeket ráadásul többnyire tabuként kezeljük, ezért az érintettek helyzete különösen nehéz. A termékenységet befolyásoló betegségek sokszor már kamaszkortól lelki teherként nehezednek a nőkre, előrevetítve a sikertelenség rémét. Pedig szerencsére pozitív történeteket is bőven hallhatunk. Ilyen kolléganőnk, Dr. Hemelein Rita története is, aki első alkalommal PCO-szindróma, második alkalommal niche mellett esett természetes úton teherbe.
Tovább »

Termékenységünknek is jót tesz a szezonális zöldség és gyümölcs

Az egészséges életmód egyik alappillére, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. De, ha már beépítettük az étrendünkbe, miért nem mindegy, hogy mikor mit eszünk? A kérdésre a szezonalitásban rejlő titok adja meg a választ. Földesi Eszti a LilyMed dietetikusa segít eligazodni a témában.
Tovább »

A koraszüléshez vezető betegségek egy része kezelhető – Ezekre a tünetekre figyelj a várandósság alatt

Öröm, nyugalom és békés várakozás. Ideális esetben erre számítunk a terhesség alatt. Előfordul azonban, hogy a dolgok rosszra fordulnak. Ma Magyarországon minden tizedik várandósság végződik koraszüléssel, az esetek negyven százalékában pedig sajnos a kiváltó ok sem határozható meg egyértelműen.
Tovább »

Nőgyógyász vagy és fejlesztenéd magad a meddőségi kezelések terén? Egyedülálló mentorprogrammal várunk!

Segíteni szeretnél, tapasztalatot szerezni, de behatároltnak érzed a lehetőségeidet? Érdekel a meddőség kezelése, de nem tudod, hogyan szerezz megfelelő gyakorlati tapasztalatot, hogy megbízható szakemberré válj? A LilyMednél tudjuk, milyen az, amikor gyorsabb fejlődésre lennél képes, de a rendszer határain belül maradva csak apró lépésekben haladhatsz előre. Ezért mentorprogramot dolgoztunk ki, amelynek célja, hogy értékes elméleti és gyakorlati tudásunkkal segítsük orvosi utadat a meddőség kezelésben.
Tovább »